Uoči utrke u Brazilu
5

McLaren MP4/5B legendarnog Ayrtona Senne će juriti stazom Interlagos u čast slavnom šampionu

D. B.
Trkački vikend Formule 1 u Sao Paulu se održava od 1. do 3. novembra i bit će prilika za odavanje počasti brazilskom F1 heroju Ayrtonu Senni. Program će biti raznovrstan, a uključuje vožnju njegovog legendarnog bolida McLaren MP4/5B kultnom stazom Interlagos.

U sklopu inicijative SENNA SEMPRE, Honda i McLaren će transportovati na stazu Sennin bolid u kojem je 1990. godine osvojio šampionsku titulu. Prisutni će uživati u prizoru, ali i u zvuku njegovog motora.

Zasad nije poznato ko će upravljati bolidom, ali se zna da će nakon vožnje biti izložen blizu garaža kako bi ga fanovi mogli vidjeti.

Honda i McLaren ovim potezom proslavljaju Senninu karijeru, tri desetljeća njegovog nevjerovatnog naslijeđa te njegovu duboku vezu s brazilskim fanovima. Svi koji dolaze na Interlagos pozvani su da nose zelenu i žutu odjeću te da se pridruže u odavanju počasti jednom od najvećih brazilskih sportskih idola u historiji.

McLaren-Honda ima 44 pobjede u 80 utrka, a Senna je osvojio šampionske titule 1988., 1990. i 1991. godine s ovim timom. Također, u desetogodišnjoj karijeri je upisao 65 pole positiona, 80 podijuma, 41 pobjedu i više od 600 bodova. Milione svog bogatstva je donirao za pomoć djeci u Brazilu te je postavio temelje fondacije koja nosi njegovo ime.

U novembru 1994. godine, nekoliko mjeseci nakon njegove tragične smrti zbog koje je proglašena trodnevna žalost, Sennina porodica je zvanično osnovala fondaciju.