Borba za povratak na grid
15

Mick Schumacher će voziti Alpineov F1 bolid na stazi Paul Ricard

D. B.
Njemački vozač Mick Schumacher vozit će F1 bolid ekipe Alpine na stazi Paul Ricard u Francuskoj, zvanično je potvrđeno.

Schumacher je izgubio mjesto u Formuli 1 nakon što Haas nije produžio ugovor s njim na kraju 2022. godine, a od tada obavlja dužnosti rezervnog vozača Mercedesa te se takmiči za Alpine u World Endurance Championshipu. Nedavno je nastupio na utrci 24 sata Le Mansa.

Dvadesetpetogodišnji Mick je jedan od kandidata za ulogu Alpineovog vozača sljedeće sezone, jer će jedno mjesto postati slobodno odlaskom Estebana Ocona. Tako će Schumacher imati priliku da tokom jednog dana vozi Alpineov bolid sa specifikacijama iz 2022. godine uoči trkačkog vikenda u Silverstoneu naredne sedmice.

On nije vozio F1 bolid još to Pirellijevog testa guma prošle godine, kada se našao u kokpitu Mercedesovog bolida, a također je vozio i McLarenov bolid iz 2021. godine.

Micku će se na stazi Paul Ricard pridružiti Alpineov rezervni vozač Jack Doohan.

Kao što je poznato, Doohan je dio Alpineove akademije te je pored Schumachera jedan od kandidata za vozača ove ekipe naredne godine. Također, konkurencija im je i još uvijek aktuelni vozač Ferrarija Carlos Sainz, koji pregovara još s Williamsom i Sauberom/Audijem.

Vjeruje se da će Pierre Gasly zadržati svoje mjesto u Alpoineu.