Legendarni inženjer
91

Najveći um današnjice u Formuli 1 Adrian Newey potvrdio da odlazi iz Red Bulla u Aston Martin

E. B.
Adrian Newey
Adrian Newey
Legendarni automobilistički inženjer Adrian Newey (65) je potvrdio da odlazi iz Red Bulla u Aston Martin sa kojim je potpisao višegodišnji ugovor.

Newey se smatra najvećim F1 dizajnerom u historiji, a nakon što je ove godine objavio da će nakon 19 godina napustiti Red Bull dobio je nogo ponuda među kojima je bila ona iz Ferrarija, no na kraju se odlučio za Aston Martin, što je iznenadilo ljubitelje najbržeg cirkusa na svijetu.

Newey će se početkom 2025. godine pridružiti Aston Martinu, a fokusirat će se na na dizajn bolida za 2026. godinu sa Hondinim motorom kada na snagu stupaju novi tehnički propisi.

U Red Bullu je Newey zarađivao 17 miliona eura godišnje, a u Aston Martinu će imati šest miliona više.

Vlasnik Aston Martina je Lawrence Stroll, kanadski moćnik čije se bogatstvo procjenjuje na 3,9 milijardi dolara te je njegova želja osvajanje prvenstva u sljedećih nekoliko godina, a Newey je kazao da je Stroll razlog zbog kojeg je potpisao za Aston Martin.

"On je jedan od vlasnika ekipa starog kova. Izuzetno je umiješan u rad ekipe i uvijek želi biti di procesa, što mi je bio znak da prihvatim njegovu ponudu i jedva čekam da počnem s radom", poručio je Newey koji je tokom bogate karijere dizajnirao pobjedničke bolide Williamsa, McLarena i Red Bulla.