Izgubio duel u Austinu
18

Norris priznao: Verstappen je najbolji na svijetu, nisam na njegovom nivou

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što se slegla "prašina" poslije utrke u Austinu, trkački vikend u Meksiku počinje već danas, tako da ljubitelje Formule 1 čekaju nova uzbuđenja. U međuvremenu je vozač McLarena Lando Norris priznao superiornost aktuelnog prvaka i vozača Red Bull Racinga Maxa Verstappena.

Norris i Verstappen su vodili žestoku borbu u Austinu za treću poziciju, a ona je pripala Nizozemcu.

Lando je startao prvi ispred Maxa, no vodstvo je izgubio već u prvom zavoju kada su pored njega prošli Verstappen te dvojac iz Ferrarija Charles Leclerc i Carlos Sainz. U finišu utrke je Norris imao niz okršaja s aktuelnim šampionom u namjeri da se domogne pobjedničkog postolja, no nije uspio u tome.

Istina, uspio je preteći Verstappena u posljednjem krugu, no učinio je to izvan granica staze pa je kažnjen s pet sekundi i tako pomjeren na četvrtu poziciju. U ovom duelu se nizozemski vozač istakao sjajnom odbranom, koja mu je na kraju donijela povećanje vodstva u ukupnom poretku na 57 bodova. Time je dodatno ojačao svoju poziciju u borbi za šampionsku titulu.

Norris je uoči trkačkog vikenda u Meksiku govorio o dešavanjima u SAD-u.

"Vjerovatno bih imao sličan pristup, uz malo modifikacija. Nisam bio pobjednik duela, uvijek ima mjesta za napredak. Mislim da je Max najbolji, i to kažem s mnogo samopouzdanja. Najbolji je na svijetu u ovom stilu odbrane i napada, u takvim stvarima. Takmičim se s najboljim na svijetu i moram biti na njegovom nivou. Moram reći da u ovom trenutku nisam na nivou na kojem trebam biti. Malo je sramotno to reći, ali je vjerovatno istina. Istovremeno, ovo je iskustvo za mene koje će mi pomoći da učim, napredujem i budem bolji. Bitka je bila dobra, uživao sam u svemu proteklog vikenda. Borba je bila teška i uzbudljiva. Želim biti taj koji će doći na vrh. Vjerovao sam da sam bio u pravu, ali je kazna promijenila stvari. Ne vjerujem da je kazna bila ispravna odluka, većina ljudi se slaže sa mnom, no to je život. Promijenit ću svoj pristup, ali ne sve", izjavio je Norris.

Večeras se u Meksiku voze dva slobodna treninga s početkom u 20:30 sati i u ponoć, u subotu se vozi treći slobodni trening od 19:30 sati te kvalifikacije od 23:00, dok nedjeljna utrka počinje u 21:00 sati.