Uprkos lošoj formi
0

Perez će i nakon ljetne pauze voziti za Red Bull Racing

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Red Bull Racinga je svojom izjavom riješio sve dileme o budućnosti vozača ovog tima Sergija Pereza, bar zasad.

Perez je u lošoj formi već duži vremenski period, a u posljednje vrijeme se špekulisalo da će biti zamijenjen tokom ljetne pauze u Formuli 1 te da će drugi vozač zauzeti njegovo mjesto već na utrci u Zandvoortu krajem augusta.

Checo zaostaje 146 bodova iza timskog kolege Maxa Verstappena, koji je vodeći u poretku vozača. Posljednji put je bio na podijumu u Kini, a njegovi loši rezultati su omogućili McLarenu da se u poretku konstruktora približi Red Bull Racingu na 42 boda. Trećeplasirani Ferrari zaostaje dodatni 21 bod.

Meksikanac je trpio kritike navijača, ali i čelnika svoje ekipe. Šef tima Christian Horner je ranije iskazao nezadovoljstvo njegovom formom, a Red Bullov savjetnik Helmut Marko je ove sedmice razgovarao s vozačima. Na kraju je ipak odlučeno da Perez ostane u timu i nakon ljetne pauze, što znači da nema ništa od povratka Daniela Ricciarda u glavni tim, o čemu se najviše špekulisalo.

U Red Bull Racingu navodno smatraju da mogu napraviti još nekoliko stvari kako bi pomogli Perezu da se osjeća ugodno u bolidu. Ekipa zna koliko Perez može, posebno jer je prošle sezone bio viceprvak, no sada mu je potrebna konstantno dobra forma.

Stoga će se u narednim danima raditi na strategiji čiji je cilj izvući najbolje iz Meksikanca.

S druge strane, ova odluka znači više vremena za Ricciarda i njegovog kolegu iz RB-a Yukija Tsunodu da se dokažu i istaknu kandidaturu za promociju.

Također, tu je i rezervni vozač Liam Lawson, koji je mijenjao Ricciarda prošle godine dok se Australac oporavljao od povrede i u tom periodu pokazao dobre performanse.