Tajne fotografije
6

Podignute optužnice: Zaštitar krišom fotografisao Schumachera, ucjena 15 miliona eura

D. P.
Schumacher nije viđen u javnosti od 2013. godine (Foto: EPA-EFE)
Schumacher nije viđen u javnosti od 2013. godine (Foto: EPA-EFE)
Njemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trojice muškaraca koji su uhapšeni ove godine, a sve zbog navodne ucjene protiv porodice legendarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera.
U optužnici se navodi da je 53-godišnjak iz Wuppertala prijetio da će objaviti privatne fotografije i videozapise oboljelog Michaela Schumachera ukoliko mu porodica ne isplati 15 miliona eura.

To je navodno uključivalo fotografije sedmerostrukog prvaka Formule 1 nakon teške nesreće na skijanju u francuskim Alpama koja mu je 2013. godine ostavila trajno oštećenje mozga. Schumacher više nikada nije viđen u javnosti nakon nesreće.

Prema optužnici, fotografije su stigle od drugog 53-godišnjaka iz Wulfratha, koji je radio kao zaštitar za porodicu Schumacher do 2021. godine i iskoristio svoju poziciju kako bi krišom napravio fotografije.

Zaštitar je prodao materijal za petocifreni iznos i mogao bi se suočiti sa značajnom zatvorskom kaznom pod optužbom da je bio saučesnik u pokušaju ucjene i povrede privatnosti.

Tužilaštvo navodi da je glavni osumnjičenik u junu ove godine nekoliko puta pozvao zaposlenika porodice Schumacher kako bi tražio novac. Radi se o cifri od 15 miliona eura, a osumnjičeni je prijetio da će fotografije objaviti na internetu ukoliko novac ne bude uplaćen.

Maksimalna kazna koja prijeti osumnjičenom je 15 godina, ali tužitelji kažu da bi kazna mogla biti smanjena jer prijetnja nije ispunjena. Treći uhapšeni u ovoj akciji je njegov sin, koji je optužen za saučesništvo u ucjeni. Njegov otac je tražio da napravi mail adresu kojoj se ne može ući u trag.

Putem mail adrese je porodici Schumacher dostavljen materijal za ucjenu. Porodica je odmah kontaktirala vlasti u Švicarskoj, gdje je Schumacher zbrinut od trenutka nesreće.