Slijede put šampiona
30

Program Red Bull Driver Search traga za novim F1 zvijezdama, izabrana dva mlada vozača

D. B.
Otkako je osnovan 2001. godine, Red Bull Junior Team je posvećen razvoju najboljih mladih talentovanih vozača u autosportu. Trenutno se tim sastoji od devet vozača između 15 i 19 godina, koji voze u juniorskim serijama, a sada su im se pridružila još dva mlada talenta.

Program Red Bull Driver Search je ponovo u misiji pronalaska i testiranja mladih kandidata za vozače širom svijeta, koji će dobiti priliku da napreduju i postanu dio sljedeće generacije.

Potraga za budućim šampionima počela je u prvoj sedmici augusta u Jerezu u Španiji. Pozvano je 11 kandidata koji imaju između 13 i 16 godina, koji su stigli iz Velike Britanije, Irske, Francuske, Italije, Nizozemske, Švedske, Libana i Meksika, a među njima su izabrana dvojica najboljih koji se pridružuju programu, Fionn McLaughlin i Scott Lindblom.

Tokom trodnevnog događaja su perspektivni mladi vozači imali priliku da se isprobaju F4 i GP3 bolide u shootout formatu. Njihove performanse je procjenjivao i dr. Helmut Marko, savjetnik Red Bull Motorsportsa i šef Red Bull Junior Driver programa.

"Ovdje je važno to što ih prvi put vidimo u bolidu Formule, pratimo kako se prilagođavaju, koliko brzo napreduju tokom dvodnevnog testiranja. Tražimo talent i brzinu, vozača koji će pobjeđivati na utrkama. Zaista smo fokusirani na to koliko su ovi vozači dobri pod pritiskom i u simulaciji kvalifikacija. Mi ne kupujemo zvijezde, mi ih stvaramo. Dajemo im šansu, a oni mogu koristiti naše simulatore u Milton Keynesu. Imat će podršku u treningu i ishrani. To je savršena priprema za Formulu 1", izjavio je dr. Marko, koji je i sam nekada bio profesionalni vozač.

Prvi vozač koji je izabran u Red Bull Junior Team je 16-godišnji Fionn McLaughlin iz Derryja u Irskoj. On će naredne sezone napustiti karting te će voziti F4 seriju. Nakon izazovnih, ali vrijednih dana provedenih na testiranju u Jerezu, McLaughlin je rekao da ima visoke ciljeve.

"Cilj mi je da postanem svjetski prvak. Nikad ne odustajem, radim vrijedno dok ne stignem na vrh. Trudit ću se da to ostvarim", izjavio je McLaughlin.

On je otkrio da mu je uzor nekadašnji Red Bull Racingov šampion Sebastian Vettel.

"Zbog njega sam se počeo utrkivati. Uvijek mi je bio inspiracija", dodao je mladi Irac.

Drugi novajlija u timu je 14-godišnji Scott Lindblom iz Faluna u Švedskoj. On će se pridružiti porodici Red Bulla kao vozač kartinga.

"Najveći izazov tokom testa je bio da prilagodim svoj stil vožnje kartinga za vožnju F4 bolida", kazao je Lindblom.

"To mu je bio prvi put da vozi F4 bolid. Izašao je na stazu i odmah bio konkurentan", pohvalio je dr. Marko mladog Šveđanina.

Imena novih vozača u programu bit će objavljena uskoro.

Inače, Red Bull Junior Team je godinama uspješan u biranju vozača i njihovom uvođenju u Formulu 1. Program Red Bull Driver Search je bio ključan u pronalasku talenata, a čak pet vozača iz ovog programa su pobjeđivali na F1 utrkama. To su Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Pierre Gasly i Carlos Sainz Jr. Slavni Seb ima četiri šampionske titule, a Max tri.