Bivši vozač Formule 1
0

Ralf Schumacher: Mislim da je Verstappen odbio Mercedes, Hamilton je alternativa

D. B.
Ralf Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Ralf Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Bivši vozač Formule 1 Ralf Schumacher dao je zanimljivu izjavu za njemački Bild, koja se odnosi na novi ugovor Lewisa Hamiltona s Mercedesom.

Schumacher smatra da Hamiltonovo produženje saradnje s Mercedesom ima veze s aktuelnim vozačem Red Bull Racinga Maxom Verstappenom.

"Mislim da je Max odbio Mercedes. Smatram da su se u Mercedesu nadali da će Max biti u njihovom kokpitu te da će napraviti promjene za budućnost. Taj scenarij je sada 'mrtav', a Lewis je jedina alternativa, bar ja tako mislim", izjavio je Schumacher.

Prije testiranja uoči sezone vjerovalo se da će Mercedes nastaviti dominirati, posebno nakon što su preneseni dijelovi šasije iz prošle godine kako bi se smanjili troškovi. Ipak, ispostavilo se da to nije tačno, a nova pravila za aerodinamiku su vjerovatno odigrala ulogu u nazadovanju Mercedesa, odnosno, poslala su ekipu u kandže Red Bulla čiji je bolid trenutno najbrži.

Ralf smatra da su mnogi potcijenili ekipu Red Bulla.

"Red Bull još uvijek nije pokazao sve. Mercedes i dalje ima bolji motor, ali s bolidom nešto nije u redu. Trud da imaju više downforcea rezultirao je činjenicom da su spori na pravcima", dodao je Schumacher.

Mercedes je smanjio zaostatak za Red Bullom u poretku konstruktora na samo četiri boda nakon utrke u SIlverstoneu, dok Hamilton zaostaje osam bodova za Verstappenom.

Utrku je obilježio sudar Hamiltona i Verstappena nakon kojeg je Max odustao zbog silovitog udara u barijeru, a Lewis na kraju slavio pobjedu.

"Duel će nastaviti eskalirati. Nadam se da niko neće biti povrijeđen. Hamilton i Verstappen me podsjećaju na Sennu i Prosta, na način na koji su oni tretirali jedan drugog", završio je Schumacher.