Performanse u fokusu
14

Red Bull Racing odustao od specijalnih livreja za Singapur i SAD, "štedi" se na težini bolida

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Red Bull Racing je odbacio planove da njihovi bolidi nose specijalne livreje tokom trkačkog vikenda Formule 1 u Singapuru krajem ove sedmice, a isto važi i za Veliku nagradu SAD-a.

RB20 je trebao biti ukrašen drugom od ukupno tri ovosezonske unikatne livreje, koje su izabrane u takmičenju REBL CUSTMS. Livreje su zapravo kreacije fanova, a pobjednicima je osigurano putovanje na utrke u Velikoj Britaniji, Singapuru u SAD-u.

Aktuelni šampion i vozač Red Bull Racinga Max Verstappen pobijedio je na Silverstoneu u svom bolidu RB20, koji je nosio prvu specijalnu livreju, no planovi za preostale dvije su otkazani. Razlog je zabrinutost tima zbog težine bolida koja bi se dodatno povećala.

Ovaj potez uopće nije iznenađenje zbog činjenice da RB20 više nije dominantna sila u Formuli 1 nakon što je Verstappen pobijedio na sedam od prvih deset utrka u ovoj sezoni. Također, Red Bull Racing je izgubio vodstvo u poretku konstruktora od McLarena, a Max bilježi najduži niz bez pobjede još od 2020. godine jer nije osjetio slast trijumfa već sedam utrka.

U svom saopćenju za javnost, Red Bull Racing se zahvalio fanovima na kreativnim idejama za livreje, no uslijedilo je i izvinjenje zbog odluke da se nijedna od njih ne koristi. Ekipi su performanse na prvom mjestu, što je potpuno razumljivo, posebno u trenutnoj situaciji.