Počinju pregovori
30

Ruanda bi se mogla naći u kalendaru utrka Formule 1

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor Formule 1 Stefano Domenicali je otkrio da će biti održani pregovori s predstavnicima Ruande, koja bi se u budućnosti mogla naći u kalendaru utrka najbržeg cirkusa na svijetu.

Ruanda je dugo zainteresovana da bude domaćin Formule 1 na afričkom kontinentu. Prethodno je Južna Afrika bila ozbiljan kandidat, no projekt još uvijek nije realizovan. Inače, u Južnoj Africi se u prošlosti održala 21 utrka i to između 1967. i 1993. godine, međutim, projekt na historijskoj stazi Kyalami nikako da oživi, a organizatori tvrde da je manjak podrške vlade jedan od razloga.

To sada želi iskoristiti Ruanda, koja je već predstavila dobar plan. Domenicali je najavio pregovore za septembar te je istakao da želi vratiti Formulu 1 u Afriku. Da bi se to ostvarilo, potrebne su prave investicije i strateški planovi.

Kalendar Formule 1 je trenutno popunjen s 24 utrke.

"Ne vidim da će se dogoditi velike promjene uskoro, no u narednim mjesecima trebamo razgovarati šta će biti 2026., 2027. i 2028. godine. Imamo različite opcije, ali smo na dobrom putu", kazao je Domenicali.

Ranije je FIA najavila da će se ovogodišnja dodjela nagrada održati upravo u Ruandi. To je izazvalo bijes nakon što je sedmostruki F1 šampion Lewis Hamilton, uključujući mnoge druge, negativno govorio i o Bakuu kao mjestu održavanja godišnje ceremonije dodjele nagrada. Još uvijek aktuelni vozač Mercedesa je istakao da FIA ne shvata ozbiljno vlastite planove o održivosti.