Vowles izgubio strpljenje
25

Sargeant više neće voziti za Williams, zamijenio ga mladi Colapinto

D. B.
Franco Colapinto
Franco Colapinto
Ekipa Williamsa je odlučila napraviti promjenu u vozačkoj postavi, tako da je Logan Sargeant izgubio svoje mjesto te će ga zamijeniti mladi F2 vozač Franco Colapinto, koji će odraditi ostatak sezone Formule 1.

Colapinto se priključio Williamsovoj akademiji za mlade vozače početkom 2023. godine, a u Formuli 1 je debitovao nastupom na prvom slobodnom treningu uoči utrke za Veliku nagradu Velike Britanije, tako da već ima određeno iskustvo s bolidom FW46.

Ovaj 21-godišnji vozač je pobjeđivao u raznim kategorijama juniorske scene jednosjeda, a ove godine vozi svoju drugu sezonu u Formuli 2 te drži šesto mjesto u ukupnom poretku s dvije pobjede i dva druga mjesta.

Colapinto će ovog vikenda postati prvi argentinski vozač u Formuli 1 nakon 23 godine, kada je za nekadašnji Prost 2001. godine nastupao Gaston Mazzacane. Također, on će biti upisan u historiju kao drugi Argentinac u Williamsu nakon njegovog sunarodnjaka Carlosa Reutemanna.

Williams se u saopćenju za medije zahvalio Sargeantu za njegov "naporan rad i doprinos u protekle dvije sezone", koji će "ostati dio Williamsove porodice", a ekipa će ga podržati u nastavku njegove karijere.

Logan Sargeant (Foto: EPA-EFE)
Logan Sargeant (Foto: EPA-EFE)

Iza američkog vozača je težak period, proteklog vikenda je u Nizozemskoj tokom trećeg slobodnog treninga uništio svoj poboljšani bolid, a nedavno je saopćeno da će umjesto njega naredne godine za Williams voziti aktuelni vozač Ferrarija Carlos Sainz.

"Čast je debitovati u Formuli 1 vozeći za Williams, to je ostvarenje sna. Tim ima nevjerovatnu historiju i misiju da se vrati u vrh. Jedva čekam da budem dio toga. Dolazak u Formulu 1 na sredini sezone će biti ogromna prilika za učenje, ali sam spreman na izazov i fokusiran na naporan rad. Alex i ja možemo napraviti uspjeh", izjavio je Colapinto.

Šef Williamsa James Vowles se također oglasio.

"Zamijeniti vozača na sredini sezone nije bila laka odluka, ali vjerujemo da daje Williamsu najbolju šansu da se takmiči za bodove u ostatku sezone. Donijeli smo velike nadogradnje za bolid i sada trebamo maksimalno iskoristiti svaku priliku za osvajanje bodova u nevjerovatno konkurentnoj sredini poretka. Vjerujemo u investiranje u mlade vozače iz akademije, a Franco je dobio fantastičnu priliku da pokaže šta može u preostalih devet utrka sezone. S druge strane, ovo je veoma teško za Logana, koji je dao sve od sebe i mi mu se zahvaljujemo na napornom radu i pozitivnom stavu. On je talentovan vozač i podržavat ćemo ga u nastavku njegove karijere. Franco je brz i ima ogroman potencijal, radujemo se gledati šta može uraditi u Formuli 1", poručio je Vowles.

Podsjetimo, ovog vikenda je na rasporedu utrka za Veliku nagradu Italije na legendarnoj stazi Monza.