Donesena zvanična odluka
27

Smijenjen Michael Masi, više nije direktor utrka Formule 1!

D. B.
Michael Masi
Michael Masi
Michael Masi je smijenjen s funkcije direktora utrka Formule 1, saopćeno je na zvaničnoj internet stranici ove organizacije.

Masi u narednoj sezoni neće biti direktor F1 utrka, a ponuđena mu je druga pozivija u FIA-i. Zvanično, ovaj potez je dio serije promjena donesenih nakon analize prošlogodišnje utrke u Abu Dhabiju u kojoj je bilo mnogo kontroverzi.

Ulogu direktora F1 utrka će preuzeti Niels Wittich i Eduardo Freitas, koji su ranije radili za World Endurance Championshio, odnosno DTM. Njima će pomagati Herbie Blash, koji se vraća u Formulu 1 nakon što je ranije bio pomoćnik Masijevom prethodniku Charlieju Whitingu.

Novi trio zadužen za upravljanje utrkama započet će rad na novim funkcijama već u Barceloni naredne sedmice, gdje će se održati trodnevno predsezonsko testiranje.

Novoizabrani predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem je kazao da je Masi "obavljao veoma izazovan posao tri godine kao direktor utrka Formule 1 nakon Charliea Whitinga".

Podsjetimo, u haosu koji je obilježio posljednju utrku sezone u Abu Dhabiju Max Verstappen je prestigao Lewisa Hamiltona u posljednjem krugu te je pobijedio i osvojio svoju prvu titulu šampiona, dok je Hamilton ostao na sedam.