Tvrdi Daily Mail
156

Veliki transfer u Formuli 1: Newey odbio Ferrari, poznato gdje će nastaviti karijeru

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na pomolu je jedan od najbitnijih transfera u Formuli 1, ali se ne radi o vozaču nego o dizajneru i to najboljem na svijetu.

Adrian Newey (65) je najcjenjeniji dizajner u historiji Formule 1 koji je trenutno angažovan u Red Bullu.

Newey je odlučio odbiti ponudu Ferrarija i ostalih ekipa u Formuli 1 te je izabrao ponudu Aston Martina, ekskluzivno je objavio Daily Mail.

Iako je Lewis Hamilton, koji sljedeće sezone prelazi u Ferrari, priznao da je 65-godišnjak bio "na vrhu popisa njegovih kolega iz snova", putevi im se ipak neće spojiti.

Zvali su ga i McLaren, isto tako i Williams, ali se dizajner pobjedničkih bolida koji su osvojili 12 konstruktorskih i 13 vozačkih naslova sa sedam različitih vozača odlučio za Aston Martin.

Tamo ga je privukla velika ambicija ekipe kao i nova tvornica vrijedna oko 250 miliona eura čijim je razmjerima i vrhunskim mogućnostima ostao zapanjen.

U Red Bullu je zarađivao 17 miliona eura godišnje, a u Aston Martinu će imati šest miliona više. Vlasnik Aston Martina je Lawrence Stroll, kanadski moćnik čije se bogatstvo procjenjuje na 3,9 milijardi dolara te je njegova želja osvajanje prvenstva u sljedećih nekoliko godina, a od 2026. godine motore će za Aston Martin proizvoditi Honda.

Newey će u novoj ekipi raditi s Lanceom Strollom, 25-godišnjim vlasnikovim sinom te 43-godišnjim Fernandom Alonsom, najstarijim vozačem u Formuli 1.

"Za Adriana je bilo dovoljno lako jer da je otišao u Ferrari, ne bi dobio zasluge jer im ide dobro i ovako dok će u Astonu biti hvaljen kao genij ako uđu u posljednju rundu kvalifikacija", rekla je za Daily Mail jedna od najznačajnijih osoba Formule 1.