Nakon vikenda u Mađarskoj
84

Verstappen više neće moći igrati simulacije u kasnim noćnim satima prije F1 utrka

Klix.ba
Nizozemski vozač Formule 1 i trostruki šampion Max Verstappen postigao je dogovor sa svojom ekipom Red Bull Racing te više neće igrati simulacije utrka u kasnim satima prije F1 utrka.

Dogovor je postignut nakon prošlosedmične utrke u Mađarskoj, gdje je Verstappen završio na petom, a njegov timski kolega Sergio Perez na sedmom mjestu. Ove informacije je potvrdio savjetnik Red Bulla Helmut Marko.

Podsjetimo, Nizozemac je bio budan do 3 sata ujutro uoči utrke na Hungaroringu, jer je pomagao svom gaming timu Team Redline da stigne do pobjede na utrci iRacing Spa 24 Hours. Međutim, tokom "prave" utrke Formule 1, bio je nervozan, mnogo je psovao te je na kraju završio dva mjesta ispod onog s kojeg je startao. Također, sudario se s Mercedesovim vozačem Lewisom Hamiltonom.

Verstappen je ranije mogao uspješno kombinovati simulacijske utrke u kasnim satima i vožnju u stvarnom svijetu. Osvojio je Veliku nagradu Emilia-Romagne ranije ove godine nakon što je do ranih jutarnjih sati učestvovao u simulacijskoj utrci.

Međutim, Marko je potvrdio da je Verstappen obećao da ovo više neće činiti nakon očigledno nezadovoljavajućih performansi u Mađarskoj.

"Max je bio osjetljiv tokom vikenda i nije trebalo dugo da stignu kritike. To nije ni čudo, jer provodi pola noći igrajući simulacije utrka. Moram istaći da je u Imoli nakon simulacijske utrke otišao u krevet tek u 3 sata ujutro, a nakon toga je pobijedio. Max ima drugačiji ritam spavanja pa je spavao sedam sati. U Mađarskoj je ostao budan samo zbog toga što su neki igrači iz njegovog tima odustali. Bilo kako bilo, dogovorili smo se da više neće igrati simulacije u kasnim satima", rekao je Marko za Speed Week.

Dodao je da su neki Maxovi komentari prema njegovom trkaćem inženjeru bili "najblaže rečeno neprikladni" nakon što ga je upozorio da ne troši svoje gume previše poslije drugog odlaska u boks.

"Ne govori mi to sre sada. Dali ste mi ovu ju strategiju, pokušavam spasiti ono što mogu", rekao je Verstappen putem radija.

Međutim, Marko je branio Nizozemca u slučaju sudara s Hamiltonom te je za incident optužio Britanca.

"Razgovarao sam s Verstappenom, njegovi točkovi su blokirali prilikom kočenja, no uspio bi skrenuti. Bio je ispred, ali je Hamilton skrenuo prema njemu i svi su vidjeli šta se u konačnici dogodilo", istakao je savjetnik Red Bulla.

Verstappen već tri utrke ne zna za pobjedu, a priliku da se vrati "starim navikama" je utrka u Belgiji, koja se vozi ovog vikenda na stazi Spa-Francorchamps.