Sljedeća je Italija
14

Iffland i Heslop slavili u Bostonu na jubilarnoj 100. stanici Red Bull Cliff Diving Svjetske serije

D. B.
Iffland i Heslop slavili u Bostonu na jubilarnoj 100. stanici Red Bull Cliff Diving Svjetske serije

Iffland je bila druga na otvaranju sezone u Atini iza Kanađanke Molly Carlson, a u Bostonu je pokazala svoju briljantnost te je upisala 36. pobjedu u ukupno 45 nastupa.

"Nakon prve stanice u Grčkoj sam morala zastati i zaista obaviti težak posao. Znala sam da neće biti lako i nije bilo, no sjajan je osjećaj vratiti se na pravi put jer nisam bila spremna pomiriti se s drugim mjestom. Pritisak raste, a mlađe djevojke skaču fantastično. Znam da će biti izazovno, no pokušavam uživati u izazovu i pustiti da me gura što dalje", izjavila je Iffland, koja je trenutno vodeća u ukupnom poretku.

Jedna od njenih konkurentkinja je definitivno Amerikanka Kaylea Arnett, koja je iznenadila sjajnom formom. Za svoje skokove s platforme visoke 21 metar je konstantno dobijala visoke ocjene te je "ukrala" drugo mjesto od Carlson i postala tek treća skakačica s wildcardom u historiji Svjetske serije, koja se popela na podijum na svom debiju.

"Oduševljena sam što sam ovdje i što sam izvela svoje skokove na ovaj način. Ovo je sjajno", kazala je 31-godišnja Arnett, koja očigledno ima sve što je potrebno da "zaoštri" borbu za ovogodišnju titulu ukoliko dobije nove pozivnice.

Heslop je sezonu otvorio za njega razočaravajućim šestim mjestom u Grčkoj, no sada se vratio na pobjednički put baš tamo gdje je proslavio svoju prvu pobjedu u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji prije dvije godine.

"U Atinu sam otišao osjećajući malo praviše pritiska, a ovdje sam želio doći i bolje se zabaviti. Čini se da mi je to pomoglo da razmišljam na pravi način te da izvedem dobre skokove, tako da ću ostati ovakav do kraja sezone", rekao je sjajni Britanac.

Iako su se njegovi rivali, Rumuni Constantin Popovici i Catalin Preda povukli zbog povreda tokom takmičenja, 22-godišnjem Heslopu ipak nije bilo lako. James Lichtenstein je sjajno skočio u posljednjoj rundi te je prisilio Heslopa da iskoristi svaki atom svoje energije i svu koncentraciju kako bi ga nadmašio skokom sa skakaonice visoke 27 metara.

Za Lichtensteina ovo ne samo da je bio lični rekord i četvrto pobjedničko postolje u karijeri, nego i najbolji rezultat jednog Amerikanca na domaćem tlu. U Atini je bio treći, tako da se s rezultatom iz Bostona ovaj 29-godišnjak našao na prvom mjestu u ukupnom poretku. Nikita Fedotov se popeo na posljednju stepenicu pobjedničkog postolja, što mu je bio prvi put od juna prošle godine u Parizu.

Bonus bod u Svjetskoj seriji za najbolje skokove na takmičenju pripao je Iffland i Lichtensteinu.

Osim što je u Bostonu proslavljena 100. stanica u historiji, Svjetska serija je obilježila i 10. godišnjicu od uvođenja ženskog takmičenja. Desetine hiljada entuzijastičnih fanova je posmatralo najbolje skakače svijeta, a među njima su bili i penzionisani američki skakači Steven LoBue i Ginger Huber.

Pred zvijezdama Red Bull Cliff Diving Svjetske serije sada je evropska stanica u prekrasnom italijanskom gradu Polignano a Mare, 28. juna.