Legendarno zakucavanje
3

Dan kada se Jordan "popeo na planinu Mutombo": Rekao mi je da to nikada nisam uradio

F. Z.
Sve je počelo tokom All-Star pauze 1997. godine. Jedan od najboljih NBA defanzivaca svih vremena legendarni Dikembe Mutombo rekao je Michaelu Jordanu kako nikada nije zakucao preko njega.

"Mike, daj čovječe, budi iskren. Još me nisi sredio. U šest godina još me nisi sredio", rekao je Mutombo, a još jedan legendarni centar - Patrick Ewing ga je pitao:

"Nikada nije zakucao preko tebe? Nikada te nije 'posterizovao'?"

Nekoliko mjeseci kasnije igralo se NBA doigravanje, a Atlanta Hawksi odmjerili su snage s Chicago Bullsima. Mount (Planina) Mutombo koji je četiri puta (1995, 1997, 1999, 2002) bio najbolji defanzivac NBA lige, osam puta All Star igrač i drugi je najbolji bloker NBA lige svih vremena (ispred je samo legendarni Hakeem Olajuwon), morao je znati da Jordanu ne smije reći kako nešto ne može.

Kazna je stigla u doigravanju, a nakon što je Jordan zakucao preko Mutomba pokazao mu je legendarni prst. Naime, Mutombo bi nakon što blokira protivnika prstom pokazao: "Ne u mom dvorištu". Ovaj put njegova jedina greška je bila što se hvalio da Jordan nikada nije zakucao preko njega.

"Razgovarali smo tokom All Star pauze i rekao je da ne mogu zakucati preko njega. Želio sam ga samo podsjetiti i pokazati mu da mogu zakucati preko njega", poručio je Jordan nakon utakmice.

Nakon završetka karijere Mutombo se posvetio humanitarnom radu. Donirao je milione dolara za izgradnju bolnice u rodnom Kongu i poručio je kako ga ništa ne može spriječiti da bude humanitarac.