NBA
27

Dončić briljirao protiv Wembayname, zabilježio je i brutalnu asistenciju

E. K.
Maestralna asistencija Luke Dončića (Foto: Screenshot)
Maestralna asistencija Luke Dončića (Foto: Screenshot)
Čudesni Slovenac Luka Dončić briljirao je na otvaranju sezone Dallas Mavericksa protiv San Antonio Spursa gdje su prošlosezonski finalisti slavili rezultatom 120:109.

Dončić je meč završio sa 28 poena, deset skokova i osam asistencija i bio najzaslužniji za trijumf domaćih. Pratio ga je Thompson sa 22 poena i sedam skokova te Irving i Lively sa po 15 poena dok su Hardy i Washington susret završili sa po 11 poena.

Kod Spursa najbolji su bili Champagnie i Sochan sa po 18 poena dok su Barnes i Wembanyama dodali po 17, a francusko čudo od košarkaša je dodalo i devet skokova.

Oduševio je Dončić brutalnom asistencijom za Washingtona koju su mnogi odmah prozvali asistencijom godine iako je sezona tek počela. Slovenac se jedva držao na nogama uslijed brojnih kontakata odbrane Spursa, ali je fantastičnim dodavanjem iznad glave pronašao Washingtona koji je pogodio za tri poena.

Oklahoma je u gostima savladala Denver Nuggetse rezultatom 102:87, a briljirao je Gilgeous-Alexander sa 28 poena, osam asistencija i sedam skokova dok je Holmgren dodao 25 poena uz 14 skokova i pet asistencija. Još su dvocifreni kod pobjednika bili Wiggins sa 15 poena i šest skokova te Williams sa 12 poena te po tri skoka i asistencije.

U redovima Nuggetsa Braun i Nikola Jokić su postigli po 16 poena, a srbijanski centar je dodao 13 asistencija i 12 skokova dok je Porter dodao 15 poena uz osam skokova i dvije asistencije. Još su dvocifreni bili Gordon i Murray sa po 12 poena.

Dodajmo da je Boston slavio novu pobjedu, ovaj put u gostima kod Washingtona, bilo je 122:102 dok je Minnesota bez Luke Garze slavila također na gostovanju i to kod Sacramenta 117:115.

Rezultati:

Washington - Boston 102:122

Dallas - San Antonio 120:109

Denver - Oklahoma 87:102

Sacramento - Minnesota 115:117

Tabela:

Istočna konferencija:

Zapadna konferencija: