Uoči sutrašnjeg duela
26

Firić i Halilović pred 1. kolo Eurobasketa: Protiv Mađara ponoviti pristup kao u meču s Francuzima

E. B.
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra igrati prvi meč na Eurobasketu nakon sedam godina, a protivnik našoj selekciji će biti selekcija Mađarske.

U ime naše reprezentacije su se medijima na današnjoj konferenciji za medije obratili pomoćni trener Gordan Firić i kapiten Miralem Halilović.

"Odigrali samo katastrofalnu utakmicu protiv Crne Gore, a nakon toga smo dobili Francusku. Sutra očekujemo veoma dobru utakmicu. Prve utakmice su uvijek teške, pogotovo na velikim takmičenjima, ali spremni smo i fizički i mentalno za sutrašnji meč. U grupi su nam tri reprezentacije koje su među najjačim u Evropi, ali utakmica protiv Mađarske je za nas najbitnija, jer je bitno da prvenstvo otvorimo pobjedom. Nadam se da će doći što više naših navijača", rekao je Firić koji je na današnjoj konferenciji govorio umjesto selektora Adisa Bećiragića kojem je jučer preminula majka.

Kapiten Halilović je istakao kako je ključno za našu selekciju da ponovi pristup kao protiv Francuske.

"Nakon utakmice protiv Crne Gore, odigrali smo karakterno i ambiciozno protiv jedne od najjačih selekcija Evrope. Sada nas očekuje Eurobasket i spremni smo za sutrašnji meč. U grupi imamo tri velika favorita, ali u utakmici protiv Francuske vidjeli smo da možemo igrati protiv najjačih reprezentacija i da možemo igrati sa svima. Duel protiv Francuske dao nam je sliku koju želimo imati i to ćemo gledati da ponovimo. Možda smo i sebe iznenadili, nismo znali da imamo toliki kvalitet. Ima tu još prostora za napredak, tako da želimo sutra sa istom energijom igrati i smisleno. Mađarska je odlična ekipa s liderom Hangom, odigrali su na vrhunskom nivou posljednje dvije utakmice. Ne bih da uzimamo ulogu favorita jer nas očekuje velika borba i rat", poručio je Halilović.

Susret BiH - Mađarska igra se sutra u Kelnu s početkom u 14:30 sati.