Kvalifikacije za OI
27

Hrvati strepili gledajući finiš duela Slovenije i Novog Zelanda, ipak su ostali prvoplasirani

N. M.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Slovenije uspjela je pobjedom nad Novim Zelandom od 104:78 izboriti plasman u polufinale kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, za šta joj je trebao trijumf dvocifrenom razlikom.

Do posljednje sekunde ovog meča strepili su i Hrvati, pošto je Slovenija pobjedom od 29 i više razlike mogla da ih preskoči na prvom mjestu, no Hrvatska je imala sreće te je ostala ipak prva i imat će lakšeg rivala u polufinalu.

Od početka utakmice su Slovenci počeli gaziti današnjeg rivala, pa su već nakon prve četvrtine poveli s velikih 27:9, ali uslijedili su problemi.

Uspio je Novi Zeland do poluvremena da smanji razliku na 46:39, ali u nastavku meča Slovenija je uspjela da vrati ubjedljivu prednost na krilima Luke Dončića, koji je odigrao nevjerovatnu partiju.

Imala je Slovenija na 18 sekundi prije kraja +27, a na kraju je u posljednjoj sekundi Dončić promašio trojku za prvo mjesto.

Završilo je 104:78, a Dončić je u ovom meču ubacio 34 poena, uhvatio 10 skokova i podijelio 9 asistencija. Iz igre je šutirao 9/24, a ubacio je 15 od 18 pokušaja s linije slobodnih bacanja.

Kod Novog Zelanda je najbolji bio Ili s 27 ubačaja i 10 skokova.

Sada u polufinalu Slovence najvjerovatnije čeka snažna Grčka, koja samo treba da večeras ostvari pobjedu nad slabašnim Egiptom i završi prva u grupi s kojom se križa grupa u kojoj su Slovenci.

Hrvatska je završila ispred Slovenije i ona će u polufinalu najvjerovatnije igrati protiv Dominikanske Republike.