Finale u nedjelju
8

Igraju za još veći iznos: Poznato koliko će Srbija zaraditi na Svjetskom prvenstvu u košarci

K. H.
Slavlje košarkaša Srbije nakon pobjede protiv Kanade (Foto: FIBA)
Slavlje košarkaša Srbije nakon pobjede protiv Kanade (Foto: FIBA)
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u košarci iznosi 3,2 miliona eura i spomenuti novac će biti podijeljen ravnomjerno između svih reprezentacija, dok će Srbija, ukoliko osvoji titulu prvaka svijeta, dobiti dodatnih 2,3 miliona eura.
Poznato je da košarka nije najplaćeniji sport i da je njena isplativost, van konteksta NBA lige, često pod znakom pitanja, a pogotovo se to odnosi na najjače evropsko takmičenje - Euroligu, gdje klubovi često posluju u minusu.

Ipak, ukoliko Srbija u finalu Svjetskog prvenstva pobijedi Njemačku i osvoji titulu prvaka svijeta, tamošnji Košarkaški savez bi trebao inkasirati 2,3 miliona eura bonusa.

Svaka od 32 ekipe koje igraju na Mundobasketu će dobiti nagradu od 50.000 eura, samo za nastup na ovom takmičenju, dok će najboljih 16 timova dobiti dodatnih 100.000 eura.

Dakle, osvajač Mudnobasketa bi trebao dobiti dodatnih 2,3 miliona eura, dok će poraženi u finalu dobiti nešto manje od 1,5 miliona eura. Za treće i četvrto mjesto daju se bonusi u iznosu od 1,2 miliona eura, a od 5. do 8. mjesta nagrada od blizu 750.000 eura.

Sve spomenute informacije se temelje na izvještavanju svjetskih medija, iako zvanično FIBA nije potvrdila je ovo i tačan nagradni fond.

Treba reći i to da od 2014. godine dolazi do ogromnog porasta nagradnog fonda, a prema ranijim izvještajima, prvak svijeta 2014. godine dobio je ukupno nešto manje od milion eura.

Finalni duel između Srbije i Njemačke zakazan je za nedjelju od 14:40 sati po srednjeevropskom vremenu.