Niko joj ne može ništa
1

Izraz "igra se s djecom" nikad nije bio tačniji: Djevojčica od 220 cm dominira na U18 prvenstvu Azije

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Kineskinja Zhang Ziyu je, bez ikakve sumnje, budućnost svjetske košarke. Nedavno je napunila 17 godina, a ono šta radi trenutno na prvenstvu Azije za košarkašice do 18 godina nije viđeno u igri pod obručima.

Kina je domaćin U18 Azijskog kupa za košarkašice i prvi je favorit za osvajanje titule zahvaljujući isključivo Zhang Ziyu, djevojčici visokoj nevjerovatnih 220 centimetara.

Zhang je apsolutno dominantna na parketu i izraz "igra se s djecom" je u potpunosti tačan kada je ona u pitanju.

Na utakmici čak ni pet protivničkih igračica pored nje ne mogu dohvatiti loptu pod košem, te ona neumoljivo postiže poen za poenom iz napada u napad.

U prvom kolu je košarkašica koju porede sa legendarnim Yao Mingom u pobjedi protiv Indonezije 109:50 odigrala samo 13 minuta i upisala 19 poena bez promašaja iz igre (9/9), sedam skokova, tri blokade, dvije ukradene lopte i dvije asistencije.

U drugom kolu i pobjedi protiv Novog Zelanda 90:68 je ubacila 36 poena (16/20 šut iz igre) uz 13 skokova i četiri blokade, a u trećem kolu je postavila rekord Azije.

Kina je savladala Japan sa 97:81, a Zhang je susret završila s nevjerovatnih 44 poena (20/22 iz igre) i tako postavila novi rekord takmičenja. Upisala je i 14 skokova i pet asistencija i odvela Kinu u polufinale.

Vezani članci