Humanitarni rad
3

Jusuf Nurkić u saradnji sa UNDP-om pomaže prevenciju raka dojke u BiH

E. B.
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić, najbolji bosanskohercegovački košarkaš i igrač Portlanda, u javnosti je prepoznatljiv po sjajnim igrama u NBA, ali i ponosnom isticanju svoje ljubavi prema domovini putem društvenih mreža, na košarkaškom terenu i van njega.

No, da Nurkić nije čovjek koji brigu o stanju u BiH iskazuje samo kroz komentare i simbolične manifestacije patriotizma, pokazuje njegov stalni humanitarni rad, koji je uglavnom prolazio bez velikih naslova i "promocije" učinjenog.

Nakon što je godinama gradio kuće, donirao hranu, pomagao sanaciju različitih objekata društvene infrastrukture, u aprilu je predstavio Fondaciju Jusuf Nurkić, čime je odlučio napraviti iskorak te kroz svoj rad ohrabriti i druge na podršku ljudima u stanju potrebe u Bosni i Hercegovini.

Nurkić se tako povezao i sa UNDP-om u Bosni i Hercegovini i Vladom Tuzlanskog kantona, s ciljem podrške aktivnostima prevencije raka dojke. Vlada Tuzlanskog kantona se, u ovoj godini, obavezala na realizaciju Programa za prevenciju raka dojke u iznosu od 420.000 KM te sufinansiranje nabavke opreme u iznosu od 40.000 KM.

Ovog četvrtka je, zahvaljujući podršci Fondacije Jusuf Nurkić, osigurana nabavka mamografa za Dom zdravlja Tuzla, a u narednom periodu je planirana i realizacija nabavke dijagnostičke opreme za Dom zdravlja u Živinicama, rodnom mjestu našeg košarkaša.

Fondacija Jusuf Nurkić planira nabavku vatrogasnih vozila za Tuzlanski kanton, programe obnove i izgradnje sportskih terena, te podršku ženama i djeci koja su žrtva porodičnog nasilja.

Nurkić je ranije podržao Caritasove narodne kuhinje širom Hrvatske, a pomogao je i Klinici za dječije bolesti u Klaićevoj sa 250.000 kuna. Neke stvari se mogu usmjeriti naprijed, jedan čovjek je nekada sasvim dovoljan.