Opet u politici
17

Kinezi blokirali Kantera zbog podrške Tibetu, predsjednika Kine nazvao "brutalnim diktatorom"

K. H.
Enes Kanter
Enes Kanter
Turski košarkaš koji nastupa za NBA ekipu Boston Celtice Enes Kanter našao se na udaru Kineza nakon što je putem videoporuke te nošenjem tenisica s porukom na prvom meču u novoj sezoni pružio podršku Tibetancima.

Kanter je putem svojih društvenih mreža poslao dvominutni videosnimak u kojem je kritikovao ponašanje kineskih vlasti u Tiberu, a tokom prvog meča u ovoj NBA sezoni na tenisicama je imao ispisanu poruku "Oslobodite Tibet".

"Ovdje sam kako bih podigao glas u vezi s događajima na u Tibetu. Pod brutalnom vlasti Kine, Tibetancima su uskraćena osnovna ljudska prava i slobode", rekao je Kanter, a na videosnimku je bio obučen u majicu s likom Dalaj lame.

Uz to je i kineskog predsjednika Xija Jinpinga nazvao "brutalnim diktatorom".

Ubrzo nakon toga, platforma za slanje poruka koja je popularna u Kini Weibo odmah je blokirala sve sadržaje u vezi s Kanterovim objavama, a zaprijetili su i da će prestati objavljivati vijesti o Bostonu kao klubu. Ljubitelji NBA lige iz Kine su također zatražili da Boston otpusti Kantera.

Enesu Kanteru ovo nije prvi put da dolazi u žižu političkih dešavanja, a on je 2018. godine javno kritikovao predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, zbog čega je ova država zatražila njegovo izručenje pod optužbom da pripada naoružanoj terorističkoj grupi. Kanter je to, naravno, demantovao.