Olimpijske igre
67

Košarkaši Amerike uništili Brazil s 35 poena razlike i zakazali polufinale sa Srbijom

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država plasirali su se u polufinale olimpijskog turnira u Parizu nakon što su večeras savladali selekciju Brazila rezultatom 122:87.

Nakon nešto opuštenijeg početka, Amerikanci su odmah preuzeli inicijativu i brzo su stigli do prednosti od 16 poena razlike (33:17).

Brazil je uspio smanjiti zaostatak do kraja prve četvrtine i dobro su stajali na parketu do polovine druge. A onda su Amerikanci potpuno deklasirali Brazilce. Napravili su seriju 15:0 te su poluvrijeme okončali rezultatom 63:36.

U drugom poluvremenu se igralo koš za košem i Amerikanci su uspješno čuvali svoju veliku prednost, a u posljednju četvrtinu su ušli s prednosti od 23 poena razlike. Ni u završnici utakmice izabranici Ace Petrovića nisu imali rješenja pa su na kraju doživjeli pravi debakl.

Najbolji u redovima Amerike bio je Devin Booker s 18 poena, dok je Anthony Edwards ubacio 17. Bruno Caboclo je bio najbolji kod Brazila s 30 poena, dok je pomoć imao još samo u Georginhu De Paulu koji je ubacio 15.

Amerika će u polufinalu olimpsijskog turnira igrati protiv Srbije, dok će drugi par činiti Njemačka i Francuska. Oba polufinala igraju se u četvrtak.