Veliko iznenađenje
0

Košarkaši Grčke pobijedili Australiju i vjerovatno izbacili Španiju sa olimpijskog turnira

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Košarkaška reprezentacija Grčke je u trećem kolu grupe A na Olimpijskim igrama u Parizu pobijedila Australiju rezultatom 77:71 i tako vjerovatno izbacila Španiju sa olimpijskog turnira.

Naime, aktuelni evropski prvak će takmičenje završiti u grupnoj fazi turnira ukoliko izgubi od Kanade u kasnijem meču budući da će se formirati trougao od tri reprezentacije sa omjerom od po jednog trijumfa i dva poraza gdje je Španija najlošija i takmičenje će završiti na četvrtom mjestu u grupi.

Grčka je nakon prvog dijela imala 13 poena prednosti, bilo je 53:40, ali su se Australci vratili u meč, no nisu uspjeli u potpunosti preokrenuti rezultat pa je Grčka slavila veoma važnu pobjedu u ovom meču.

Do trijumfa je vodio Giannis Antetokounmpo sa 20 poena, sedam skokova i šest asistencija dok je Thomas Walkup dodao 18 uz po tri skoka i asistencije. Još su dvocifreni bili Vasilis Toliopoulos i Dinos Mitoglou sa po 13 poena. Mitoglou je imao sedam, a Toliopoulos tri skoka.

Kod Australije je najbolji bio Jock Landale sa 17 poena i osam skokova dok je Patty Mills dodao 13 poena uz tri skoka, a još je dvocifren bio Dyson Daniels sa 11 poena, osam asistencija i šest skokova.

Rezultat:

Grčka - Australija 77:71

Tabela: