Medicinski fenomen
22

Lonzo Ball se oporavio od povrede od koje nikada nije nijedan sportista i zaigrao poslije 1.006 dana

H. H.
Ball na utakmici protiv Minnesota Timberwolvesa (Foto: Twitter)
Ball na utakmici protiv Minnesota Timberwolvesa (Foto: Twitter)
Košarkaš Chicago Bullsa Lonzo Ball (27) je odigrao svoju posljednju utakmicu u NBA ligi 4. januara 2022. godine, a nakon teške povrede lijevog koljena konačno se vratio na parket poslije čak 1.006 dana pauze.

Ono što je u početku djelovale kao puknuće meniskusa koje će ga držati van terena šest do osam sedmica postalo je komplikovano i veliko iskušenje za njega, koji je nakon toga morao na tri artroskopije i transplantaciju hrskavice u martu 2023. kako bi pokušao spasiti svoju karijeru.

Sinoć, dvije godine, devet mjeseci i dva dana kasnije, play Bullsa se ponovo pojavio na parketu u pobjedu svog tima protiv Minnesota Timberwolves rezultatom 125:123 u okviru pripremnog meča.

Za 15 minuta postigao je 10 poena i pokazao je da nije zaboravio igrati, a najbolja stvar za njega i njegov tim je što njegovo tijelo nije osjećalo nikakve bolove i poteškoće nakon oporavka kojem se činilo da nema kraja.

Kada je njegov trener Billy Donovan odlučio da ga izvede protiv Wolvesa, publika koja je napunila United Center ustala je da mu aplaudira, na što im je srdačno uzvratio.

Lonzo Ball je svojevrsno medcinsko čudo i fenomen. Zapravo, nema dokaza da se bilo koji vrhunski sportista oporavio nakon transplantacije meniskusa i hrskavice, koji su zamijenjeni okcidentalnohondralnim alograftom.

"Ovo je nešto od čega se niko zaista nije oporavio, pa ću ja biti prvi", kazao je sjajni košarkaš, koji nije krio zadovoljstvo okončanjem agonije koja je trajala gotovo tri godine.