Nije se proslavio
31

Najsramotniji potez u historiji moderne košarke, NBA igrač iz dva pokušaja nije postigao auto koš

E. K.
Goga Bitadze pokušao postići auto koš (Foto: Screenshot)
Goga Bitadze pokušao postići auto koš (Foto: Screenshot)
Nevjerovatna sportska priča nam dolazi iz Latvije gdje su košarkaški reprezentativci Gruzije bili autori jedne od najsramotnijih sportskih priča svih vremena, a antijunak je bio Goga Bitadze.

Pokušao je postići autokoš u dva navrata kako bi pomogao svojoj reprezentaciji da se plasira u polufinale kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

Naime, Gruzijcima je bila potrebna pobjeda nad Filipinima od 19 poena razlike kako bi prošli dalje, a par sekundi prije kraja su imali samo plus 3.

Chris Newsome je u tom trenutku bio na liniji za slobodna bacanja, pogodio je prvo i smanjio zaostatak Filipinaca na dva poena, a onda je promašio drugo.

Tu je na scenu stupio Bitadze, NBA igrač koji je prije nekoliko dana potpisao novi ugovor sa Orlandom, a svojevremeno je igrao za srbijansku Megu.

U skoku je pokušao postići sam sebi koš kako bi utakmica otišla u produžetak, a Gruzija pokušala uloviti željenih 19 poena razlike.

No, Bitadze je promašio nemoguće, a onda je pokušao još jednom, no lopta ponovo nije prošla kroz obruč.

Ostalo je 96:94, a Gruzija je otišla kući dok selektor ove reprezentacije Aleksandar Džikić nije vjerovao šta se dogodilo.

Španski AS je ovakav njegov potez nazvao "najsramotnijim događajem u historiji moderne košarke" te ne mogu da vjeruju da se sve dogodilo u kvalifikacijama za Olimpijske igre...