Preokret Njemačke
0

Nijemci razbili Grčku i prošli u polufinale OI, Antetokounmpo i društvo idu kući

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Njemačke prvi su učesnici polufinala Olimpijskih igara u Parizu, pošto su danas u četvrtfinalnom duelu ubjedljivo savladali selekciju Grčke rezultatom 76:63.

Grci su silovito ušli u ovaj susret i od početka su imali veliku prednost, koja je u posljednjoj minuti četvrtine iznosila +12 (21:9), a do kraja prvog perioda igre Nijemci uspijevaju smanjiti na 21:11.

U drugoj četvrtini potpuno drugačija slika na parketu. Njemačka je počela pogađati i igrati bolju odbranu, a to je rezultiralo i ekspresnim povratkom u meč, pa je na poluvremenu rezultat bio izjednačen (36:36).

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Potom Nijemci dodatno pojačavaju u drugom poluvremenu utakmice i dolaze do prednosti od 59:52, a na četiri i po minute do kraja i rekordnih +9 (65:56) pa je Grčka u finišu razbijena.

Tačku na meč je nevjerovatnom trojkom dva minuta prije kraja stavio Denis Schroder, koji je pogodio sa deset metara i ugasio sve nade Grčke. Završilo je 76:63.

Franz Wagner je bio prvo ime susreta sa 18 poena, 13 koševa je ubacio pomenuti Schroder uz 7 asistencija, a 10 koševa je ubacio Johannes Thiemann. Kod Grčke se sa 22 ubačaja istakao Giannis Antetokounmpo.

Njemačku u polufinalu čeka dvoboj s boljim iz duela Kanade i Francuske, koji je na rasporedu od 18 sati.

Drugi polufinalni par činit će pobjednici duela Srbije i Australije (14:30 sati) i Brazila i Amerike (21:30 sati).