Razlog slabije forme
330

Nurkić otvorio dušu i priznao da prolazi kroz težak period, podržao ga i Lillard

H. H.
Bh. košarkaš priznao je da je i dalje zaokupljen porodičnim problemom (Foto:Screenshot)
Bh. košarkaš priznao je da je i dalje zaokupljen porodičnim problemom (Foto:Screenshot)
Jusuf Nurkić je nakon sporijeg starta sezone sinoć protiv Minnesote pružio odličnu partiju, a nakon meča otvorio je dušu i odgovorio na brojne kritike s kojima se suočava.

Portland je slavio rezultatom 135:117, a naš reprezenativac je za 23 minute ubacio 17 poena uz samo dva promašaja iz igre. Tome je dodao i 7 skokova i 2 asistencije, a igrao je odlično i u odbrani.

Bh. košarkaš priznao je da je i dalje zaokupljen porodičnim problemom nakon što mu je nana preminula od posljedica koronavirusa. Jusuf nije želio ulaziti u detalje, ali jasno je da još uvijek prolazi kroz težak period, što je definitivno utjecalo na njegove slabije partije na početku sezone.

Dvadesetšestogodišnji centar boravio je u BiH sa svojom porodicom kada je Portland počeo pripreme za novu sezonu i propustio je prvu sedmicu individualnih treninga, zbog čega su mu mnogi navijači zamjerili.

Nurkić je nakon meča s Minnesotom jasno kazao da je to bilo iz "ličnih razloga i da je prije svega ljudsko biće" ta da je radi porodice duže nego što je predviđeno ostao u domovini. Tom prilikom je podsjetio da je tokom NBA play-offa u balonu u Orlandu bio s ekipom, iako mu je nana bila teško bolesna.

"Ljudi se ponašaju kao da sam mrtav. Ne brinem puno zbog toga, ali očigledno je da smo svi živa bića i suočavamo se sa svim što se dešava van terena i u našim porodicama. Želim pomoći ekipi, iza nas je tek pet-šest utakmica i znam da ću biti u redu. Nisam zaboravio igrati košarku i pokušavam ići naprijed. Iza nas je tek nekoliko utakmica i pokušavam raditi ono što trener od mene traži. Kao što sam rekao pred početak sezone, trenutno sam na 70 posto mogućnosti, ali znam da ćemo ovo prevazići kao ekipa", kazao je naš centar.

Podršku je dobio i od saigrača Damiana Lillarda koji je pohvalio Nurkićev trud znajući da prolazi kroz težak period.

"Bio sam svjestan da se neke stvari događaju s njegovom porodicom i mislim da je to najvažnije, važnije i od košarke i mislim da svi to razumijemo... Nurkić ima težak početak sezone i na ličnom planu se bori s određenim stvarima. Mi ga jednostavno moramo podržati. Moramo biti tu za njega i pokazati mu da nam je stalo i da smo na njegovoj strani. Mislim da je lako reći: 'Oh, on nam treba i to i to treba učiniti', ali moramo se osvrnuti i pogledati kroz šta je prošao. To je ono zbog čega smo ovdje, to je razlog zašto smo saigrači i prijatelji", kazao je Lillard.

Nurkić do sada u sezoni ima prosjek od 9,4 poena i 7,9 skokova po meču i trenutno je na 45,3% šuta iz igre. Te brojke daleko su od njegovih 15,6 poena, 10,4 skokova i 50,8% procenata šuta iz igre tokom sezone 2018/19. kada je briljirao prije teškog loma noge.