Polufinale OI
44

Okršaj titana večeras u Parizu: Košarkaši Srbije sanjaju o rušenju američkog Dream teama

E. B.
Nikola Jokić (Foto: EPA-EFE)
Nikola Jokić (Foto: EPA-EFE)
Večeras u 21 sat u Parizu u dvorani Bercy ćemo gledati okršaj košarkaških titana - Srbija će protiv Sjedinjenih Američkih Država pokušati napraviti čudo i ući u finale Olimpijskih igara.

Nikola Jokić protiv Joela Embiida i Anthonyja Davisa, Vasilije Micić protiv Stepha Curryja, Bogdan Bogdanović protiv LeBrona Jamesa i Kevina Duranta... večeras nas sigurno očekuje košarkaški spektakl, a uloga velikih favorita pripada Amerikancima.

No, i pored toga, u taboru Srbije vjeruju da je čudo moguće.

"Tražit ćemo šansu u ritmu igre, da nađemo njihove mane, svaki tim ih ima. Jeste da su oni kvalitetom zaista na nevjerovatnom nivou, imaju košarkaše koji igraju u oba smjera - i odbranu i napad - toliko talenta… Ipak, mislim da se na jednu utakmicu svašta može desiti. S njima je najteže vjerovatno, ali postoje šanse, to nam je tema broj jedan sada", poručio je Micić uoči duela.

A jedan od razloga za optimizam Srbijanaca leži u činjenici da su se ove selekcije sastale u prijateljskom duelu u Abu Dabiju 17. jula. Dream team je tada slavio rezultatom 105:79, no u redovima Srbije nisu igrali Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov.

Ipak, selektor Srbije Svetislav Pešić ima razloga za zabrinutost jer je nastup krilnog centra Miami Heata Nikole Jovića, koji je propustio i meč protiv Australije, pod znakom pitanja.

Odlična uvertira za utakmicu Srbije i SAD-a će biti prvo polufinale u kojem će se sastati domaćin Olimpijskih igara Francuska i aktuelni prvak svijeta Njemačka, a taj duel će se igrati od 17:30 sati.