Nastupio i na Eurobasketu
225

Sarajlija priznao da je igrao za BiH četiri godine iz interesa: Ne osjećam ništa prema toj reprezentaciji

E. B.
Aleksej Nešović
Aleksej Nešović
Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Aleksej Nešović je priznao da je četiri godine igrao za naš nacionalni tim iz čistog interesa.

Rođeni Sarajlija je bio gost podcasta Jao Mile koji vodi Tuzlak i nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore Mile Ilić, a u njemu je priznao kako je nosio dres BiH iz čistog interesa.

Nešović (37) je govorio o greškama u karijeri u kojoj je promijenio čak 21 klub, a među poteze koji su ga "odveli u stranputicu" je svrstao i odabir da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine 2007. godine.

"Došlo je do te neke ideje, još jednog od koraka stranputicom, pošto sam rođen u Sarajevu da igram za bosansku reprezentaciju. Generalno, ne osjećam ništa prema toj reprezentaciji, jesam rođen tamo, ali sam otišao 1988. godine i nemam nikoga, nisam ostao ni sa kim u kontaktu, vjerovatno imam neku rodbinu, ali kada odeš, onda jednostavno nemaš nikoga", rekao je Nešović i nastavio:

"Strateški gledano je bilo bolje da igram za 'A' reprezentaciju BiH nego za univerzitetsku reprezentaciju Srbije za koju sam htio igrati. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani, što je totalna nebuloza", prisjetio se Nešović svoje odluke.

Dodao je i da mu je tadašnji selektor Srbije Zoran Slavnić poručio da igra za univerzitetsku reprezentaciju Srbije nakon čega bi ga priključio "A" reprezentaciji.

"Ali ne, ja slušam tamo tu neku drugu stranu, goluba, vrapca, lakše će ti biti da nađeš ekipu, 30 posto ćeš biti skuplji igrač... i ja odlučim igrati za Bosnu. To je bilo fantastično iskustvo, stigli smo do Evropskog prvenstva, jeste da smo bili pometni, ali eto...", kazao je Nešović koji nije znao ni koje godine je igrao na Eurobasketu, a nije bio siguran ni gdje je tačno održan.

"Mislim da je bila Litvanija... Pobijedili smo Crnu Goru s Pekovićem... K'o Indijanci smo slavili cijelu noć, ništa mi nije bilo jasno. Dobiješ jednu utakmicu na Evropskom i, ono, soba i rokaj... Bože... strašno", rekao je Nešović i dodao:

"To mi je sad bilo interesantno na ovom Eurobasketu kad je Bosna dobila Slovence i vidim da je to bilo pjevanje na parketu, ludilo... Rekoh 'ovo me podsjeća na nešto, istu grešku smo uradili kad smo bili onomad...'", rekao je Nešović.

Nešović je rođen 14. marta 1985. godine u Sarajevu, a u karijeri je igrao za Crvenu zvezdu, Ergonom, Ludwigsburg, Zagreb, Hemofarm, Fuenlabradu, Patras, Prokom, Union Olimpiju, Aliagu Petkim, Borac Čačak, Budućnost, Radnički Kragujevac, OKK Beograd, AEK Larnacu, Liriju, Kožuv, MZT Skoplje, Proleter Zrenjanin, Novi Pazar, te Mladost Zemun.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je igrao od 2007. do 2011. godine i ukupno je na 16 utakmica prosječno bilježio 2,4 poena i 1 asistenciju u prosjeku.

Dio kada govori o reprezentaciji Bosne i Hercegovine možete pogledati na videu od 1:36:54.