Bivši reprezentativac BiH
0

Sjećate li se Henryja Domercanta? Ljubimac bh. navijača dobio posao u NBA ligi

N. M.
Henry Domercant (Foto: Instagram)
Henry Domercant (Foto: Instagram)
Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i ljubimac navijača u našoj državi Henry Domercant, napravio je ovog mjeseca najveći korak u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Domercant je posljednjih godina zaposlen u slavnoj NBA franšizi Chicago Bulls, gdje kao trener radi od 2017. godine, a sada je uspio napredovati do prvog tima.

Kako je objavio potpredsjednik Bullsa Artūras Karnišovas, Domercant je unaprijeđen s mjesta trenera razvojnog tima Windy City Bulls, na poziciju pomoćnog trenera u prvom timu Chicaga.

To znači da ćemo u narednoj sezoni Domercanta gledati u NBA ligi, gdje će biti u ulozi pomoćnika glavnog trenera Billyja Donovana.

"Doveli smo talentovane i cijenjene ljude koji imaju visoke standarde i dijele našu viziju uspjeha. Štaviše, imamo usklađenost i podršku između menadžmenta i vlasničkih struktura i svi smo predani istom cilju. Okupili smo tim na koji naši fanovi mogu biti ponosni", istakao je Karnišovas.

Domercant je od 2017. do 2020. godine bio pomoćnik u Maine Red Clawsima i pomenutim Windy City Bullsima, a sada će se okušati u ulozi pomoćnika u prvom timu Chicaga.

Dres našeg nacionalnog tima Domercant je nosio prije skoro 20 godina, nastupao je na Evropskim prvenstvima 2005. i 2011. godine, a mnogi fanovi ga smatraju najboljim naturalizovanim košarkašem koji je igrao za BiH.

U klupskoj karijeri je Domercant nastupao za turske timove Karsiyaka, Efes i Galatasaray, grčki Olympiacos, ruske Dynamo Moskva, UNICS, Spartak Sankt Petersburg i italijanske Montepaschi Siena i Juvecaserta Basket. Karijeru je završio u američkom Idaho Stampedeu.