Nevjerovatan propust
30

Skandal u Euroligi: Tavares igrao protiv Zvezde sa pet ličnih grešaka

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Košarkaši Real Madrida su u 5. kolu Eurolige sinoć razbili Crvenu zvezdu rezultatom 95:72, no jedna bitna stvar je promakla sudijama i zapisničkom stolu, a to je da je košarkaš Reala Walter Tavares igrao susret sa pet ličnih grešaka.

Naime, Tavares je u četvrtoj četvrtini napravio peti faul na susretu i, po pravilima košarkaške igre, je morao napustiti parket, no to se nije desilo.

Naime, sudijama i zapisničkom stolu je "promakla" jedna lična greška Realovog gorostasa, te je on na parketu proveo više od dopuštenog vremena.

Tavares je prvu ličnu grešku dobio na 3:13 minuta do kraja prve četvrtine zbog nesportske greške nad Kalinićem.

Na 4:26 minuta do kraja druge četvrtine Tavares je napravio faul u napadu nad Kalinićem i sudija je pokazao prstima lijeve ruke dva puta broj "2" prema zapisničkom stolu (Tavares je broj 22), a trener Reala Chus Mateo je odmah izveo Tavaresa iz igre.

No, zapisnički stol je, ne zna se kako ni zašto, broj 22 protumačio kao 13, te je ličnu grešku upisao Džananu Musi.

U drugom poluvremenu Tavares je napravio lične greške nad Teodosićem i Mitrovićem u trećoj četvrtini, a kada je na 4:31 minute do kraja susreta faulirao Plavšića, već tada je trebao napustiti igru, no s obzirom da su ti prekršaji službeno upisani tek kao drugi, treći i četvrti umjesto treći, četvrti i peti, on je ostao u igri.

Rezultat se zbog ovoga ne može mijenjati i registrovan je pobjedom Reala 95:72, a vidjet ćemo da li će Euroliga izreći kazne za sudije i zapisnički stol zbog ovog nevjerovatnog previda koji se u ozbiljnom takmičenju ne smije dešavati.