Lični sukob
24

Skandal u redovima Poljske pred Eurobasket: Najbolji igrač i kapiten izbacio brata iz reprezentacije

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Košarkaš reprezentacije Poljske, Marcel Ponitka, optužio je brata Mateusz da ga je izbacio sa spiska ekipe koja će predstavljati ovaj tim na predstojećem Eurobasketu.

On je u izjavi za medije rekao kako trener nije imao nikakav problem s njim i da je odluku o izbacivanju iz tima zapravo donio njegov rođeni brat, inače kapiten ove selekcije i najbolji igrač.

"Dobio sam informaciju da trener nije imao nikakav problem, ali da jeste Mateusz, koji me ne prihvata u timu i ne vidi mogućnost da bude sa mnom zarad uspjeha nacionalne selekcije", rekao je Marcel.

Uzrok svega i razlog ove bizarne situacije, tvrdi Marcel, leži u ličnom sukobu dva brata.

"Sada me Mateusz diskredituje na svakom koraku. Ako imamo problem, trebamo ga riješiti, a ne da on nabija glavu u pijesak", kaže Marcel koji dodaje da još uvijek želi igrati s bratom:

"Nemam šta kriti, ako se on osjeća ugroženo, bolje je da lijepo sjednomo za isti stol i da raspravimo sve kao dva muškarca, a ne da se igramo igrica. Uvijek sam otvoreno pričao o tome i želim igrati s njim, a to znaju i trener i svi u savezu. Strpljivo čekam obećani sastanak koji kapiten često izbjegava, a volio bih da se moj brat ponaša kao profesionalac i po ovom pitanju razjasni situaciju na dobribit cijele zajednice. I uz to, da se jednom zauvijek prekinuo špekulacije."

Poljska će na Eurobasketu u grupi D igrati sa Srbijom, a pored ove dvije selekcije tu su još Češka, Finska, Izrael i Nizozemska.