Nakon 30 godina
12

Šokantan preokret u slučaju ubistva oca Michaela Jordana, zatraženo da se ubica oslobodi

H. H.
Michael Jordan s ocem Jamesom (Foto: Twitter)
Michael Jordan s ocem Jamesom (Foto: Twitter)
James Jordan otac Michaela Jordana, ubijen je kada je imao 56 godina dok je spavao u svom automobilu na autoputu u Lumbertonu u Sjevernoj Karolini.

Automobil koji je James vozio u noći kada je poginuo bio je poklon njegovog slavnog sina, a zločin se dogodio kada se parkirao sa puta da malo odmori.

Larry Demery i Daniel Green, koji su u vrijeme ubistva imali 18 godina i međusobno se optuživali da su pucali na Jordanovog oca, osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

Demery je na suđenju svjedočio da su se on i Green spremali da opljačkaju motel kada su ugledali skopocjeno vozilo (Lexus), koje je privuklo njihovu pažnju i promijenilo metu.

James Jordan se probudio u jednom trenutku i pitao šta se dešava i tada je upucan. Kada su pogledali dokumente žrtve, shvatili su o kome se radi.

"Mislim da smo ubili oca Michaela Jordana", rekao je Demery Greenu, a nakon toga su njegovo tijelo bacili u močvaru blizu Bennettsvillea.

Ali, slučaj ubistva Michaela Jordana dobio je nevjerovatan preokret skoro 30 godina kasnije.

Gregory Weeks, sudija koji je predsjedavao slučajem ubistva Jamesa Jordana iznenađujuće je zatražio da se oslobodi Daniel Green, rekavši da se boji da bi pogrešan čovjek mogao biti iza rešetaka.

Kako tvrdi, forenzički analitičar nije otkrio neke ključne nalaze tokom suđenja. Konkretno, nije htio reći sudu da su testovi rađeni na krvi u automobilu bili negativni i neuvjerljivi. Dokazi koji su mogli promijeniti ishod suđenja.

Između ostalog, priznanja krivice Grena, koji sada ima 49 godina, nalai se među 200 slučajeva koji su ispitani od 2010. godine nakon što su istražni organi Sjeverne Karoline utvrdili da su laboratorijski tehničari preskočili testove ili su ih loše analizrali.

Michael Jordan koji je bio veoma blizak sa ocem, još nije komentarisao ovaj neočekivani preokret u ovom slučaju.