Komšije odbranile titulu
21

Srbija savladala SAD u uzbudljivom svjetskom finalu turnira Red Bull Half Court

D. B.
Red Bull Half Court Svjetsko finale, vrhunac najvećeg "3 na 3" takmičenja u uličnoj košarci, održano je u nedjelju nakon nezaboravnog vikenda u kultnom Brooklyn Bridge Parku. Titula u muškoj konkurenciji pripala je Srbiji, a u ženskoj Japanu.

Tokom dva dana sjajne košarke takmičilo se 15 muških i 10 ženskih timova iz 16 zemalja svijeta, a svi oni su pokazali svoje vještine, kreativnost, sportski duh i strast za uličnom košarkom. Na kraju su najviše razloga za zadovoljstvo imali timovi iz Srbije i Japana.

Uzbudljive mečeve i borbu za titule posmatrali su fanovi i ljubitelji košarke, koji su mogli uživati i sportskom spektaklu u pod nebom New York Cityja. Nakon što je osvojio Svjetsko finale 2023. godine na svom terenu, tim iz Srbije je odbranio titulu u dramatičnom finalu protiv SAD-a pobjedom rezultatom 14:11.

Japanke su bile svjetske šampionke 2022. godine, a do trofeja su stigle i ove godine zahvaljujući trijumfu nad ekipom s Filipina. Rezultat finala je glasio 11:8.

Oba finala su ponudila unikatnu energiju i intenzitet brzog "3 na 3" formata koji krasi Red Bull Half Court takmičenje, a publika je sve mečeve pratila s velikim uzbuđenjem do samog kraja.

"Osjećaj je nevjerovatan! Finale protiv američkog tima je bilo teško. Ovo je moja prva posjeta New Yorku i bilo je veoma uzbudljivo igrati ovdje u ovom okruženju. Pobjeda je sve učinila još boljim", izjavio je Igor Jokić iz tima Srbije, kojem je pripala Fila MVP nagrada.

"Veoma smo sretne zbog pobjede. Nevjerovatan je osjećaj osvojiti Red Bull Half Court Svjetsko finale drugi put. Definitivno se vraćamo po još trofeja", rekla je Wakana Yagami, koja je predstavljala Japan i dobila Fila MVP nagradu.

Na ovogodišnjem takmičenju su učestvovali najbolji igrači ulične košarke iz Australije, Belgije, Egipta, Italije, Japana, Kazahstana, Kuvajta, s Maldiva i Mauricijusa, iz Moldavije, Sjeverne Makedonije, s Filipina, iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i SAD-a. Svaki tim je osigurao učešće u Svjetskom finalu nakon napornih nacionalnih kvalifikacija u kojima je učestvovalo više od 6.500 igrača širom svijeta.

Posebnu pažnju je privukao i sam teren, čiji dizajn potpisuje Carolina "C" De La Cruz Rodriguez, pobjednica takmičenja Your Court Legacy. Dizajn je transformisao teren u proslavu kulture ulične košarke te je spojio košarku s umjetnošću, zajednicom i inkluzivnošću. Također, odražava duh Red Bull Half Courta te je kreirao pozornicu dostojnu najboljih svjetskih igrača.

"Polazeći od moje duboke povezanosti s portorikanskim nasljeđem i košarkaškom kulturom New Yorka, željela sam dizajnirati prostor koji ne samo da izgleda dobro, nego koji odražava energiju grada i raznolikost, okupljajući ljude da zajedno proslave igru i osjećaj zajednice koji ona inspiriše", kazala je De La Cruz.

Red Bull Half Court Svjetsko finale bazirano je na brzom formatu i visokom intenzitetu igre, po čemu se razlikuje od ostalih događaja ulične košarke. Svaka utakmica traje 10 minuta ili 21 poen, a šutevi za tri poena se računaju iz dva specijalna kruga izvan luka. Ako je rezultat izjednačen nakon 10 minuta igre, utakmicu dobija ekipa koja prva postigne dva poena.

Format ne samo da nudi dramu i neizvjesnost, nego tjera timove da igraju brzo i precizno, što drži pažnju publike od početka do kraja.

Košarkaške legende poput NBA šuterskog trenera Chrisa "Lethal Shooter" Matthewsa, srbijanskog "3 na 3" šampiona Dušana Buluta i poljskog profesionalca u zakucavanjima Piotra Grabowskog, bili su prisutni na turniru.

"Atmosfera tokom četvrtog Red Bull Half Court Svjetskog finala bila je nevjerovatna. Japanski ženski tim je među najiskusnijim, dok je srbijanski tim trenirao izuzetno dobro i zasluženo je osvojio titulu protiv SAD-a. Oba finala su bila fantastična. Mladi igrači dolaze ovdje da se takmiče i osvoje turnir, a to povećava njihovo samopouzdanje i ohrabruje ih da nastave svoje karijere. Možda ih inspiriše da jednog dana postanu profesionalci", rekao je Bulut.

"Ovo je bilo apsolutno ludo. Srbija je igrala sjajnu timsku košarku, obavili su dobar posao s izmjenama, a energija je bila na visokom nivou. Čestitam i Japankama, ove djevojke su nas naučile da se košarka ne igra samo u SAD-u, nego širom svijeta. Povezuje sve kulture i zemlje da radimo ono što najbolje znamo, a to je da igramo košarku", dodao je Matthews.

Gledajući u budućnost, Red Bull Half Court Svjetsko finale za 2025. godinu obećava još jedan veliki spektakl. Sljedeće godine se globalna "3 na 3" košarkaška zajednica okuplja u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a to će definitivno biti još jedno sjajno poglavlje u historiji turnira.