Panatha brani titulu
54

Večeras počinje Euroliga: Grčki giganti favoriti, Musa jedna od glavnih uzdanica Reala

E. B.
Džanan Musa (Foto: EPA-EFE)
Džanan Musa (Foto: EPA-EFE)
Večeras počinje 25. izdanje Eurolige, elitnog evropskog klupskog košarkaškog takmičenja u kojem će se 18 ekipa boriti za titulu najboljeg na Starom kontinentu.

Panathinaikos brani titulu osvojenu prošle sezone, a uz gradskog rivala Olympiacos je i ove sezone glavni favorit za osvajanje.

Erginm Ataman je zadržao čovjeka koji mu je donio titulu Kendricka Nunna, a ekipu je dodatno pojačao dovođenjem Lorenza Browna i Cedija Osmana.

Uspjeh Panathinaikosa natjerao je i Olympiacos na dovođenje elitnih igrača za ovu sezonu, te se u Pirej vratio Saša Vezenkov, a veliko pojačanje će predstavljati i Evan Fournier, kao i Luca Vildoza i Tyler Dorsey.

Uz grčke gigante nikada ne treba otpisati ni Real Madrid. Nema više Rudyja Fernandeza i Sergija Rodrigueza, otišao je Fabian Causeur, te je jasno da će naš Džanan Musa biti glavna napadačka opcija uz Facunda Campazza ove sezone.

Uz njih dvojicu, glavni igrači će biti i Mario Hezonja, Gabriel Deck i Walter Tavares, dok ćemo vidjeti kako će se snaći pridošlice Serge Ibaka i Usman Garuba.

Što se tiče ekipa iz regiona, i ove godine učestvuju beogradski rivali Crvena zvezda i Partizan. I dok je Zvezda manje-više sačuvala kostur tima iz prošle sezone, Partizan je bukvalno promijenio sve igrače i vidjet ćemo kako će Željko Obradović ukomponovati u potpunosti novi tim.

Prvih šest ekipa ide direktno u četvrtfinale, a za preostala dva mjesta kroz play-in će se boriti ekipe od sedmog do desetog mjesta.

Play-in počinje 15. aprila, play-off 22. aprila, a Final Four je na rasporedu od 23. do 25. maja.

Parovi prvog kola Eurolige:

Četvrtak:

Alba Berlin - Panathinaikos 18:45

Monaco - Milano 19:00

Žalgiris - Barcelona 19:00

Baskonia - Partizan 20:30

Bayern - Real Madrid 20:45

Maccabi - Asvel 21:00

Petak:

Fenerbahče - Olympiacos 19:30

Paris - Crvena zvezda 21:00

Virtus - Efes 21:00