Boston brani titulu
28

Večeras počinje nova NBA sezona, Nurkić uz veliku trojku napada šampionski prsten

E. K.
Foto: A. L. / Klix.ba
Foto: A. L. / Klix.ba
Nova 79. sezona NBA lige, u kojoj će Bosna i Hercegovina imati dva predstavnika, počinje večeras kada su na rasporedu dvije utakmice, a titulu prvaka najjače lige na svijetu brani Boston.

Celticsi su u finalu pobijedili Dallas Luke Dončića s 4:1 u pobjedama i osvojili 18. titulu u historiji te su ostali usamljeni na vrhu najtrofejnijih ekipa lige i iza sebe ostavili Los Angeles Lakerse sa 17.

Istočna konferencija

Boston će i u novoj sezoni predvoditi Joe Mazzulla koji je napravio samo kozmetičke promjene u ekipi i nada se da će okosnica ekipe koju čine Jayson Tatum, Jaylen Brown te Derrick White biti na nivou i sljedeće sezone gdje će Celticsi pokušati odbraniti naslov najbolje ekipe u NBA.

Ne bi Boston trebao imati većih problema na Istoku da dođe do prednosti domaćeg terena u play offu pogotovo ukoliko im se vrati Kristaps Porzingis, a na Istoku su i prva dva izbora drafta i to Francuzi Zaccharie Risacher koga je odabrala Atlanta te Alex Sarr koji je završio u Washingtonu.

U slučaju da Latvijac ne bude zdrav, onda će Celticsi imati velikih problema budući da se izdvaja nekoliko kvalitetnih ekipa na Istoku. Od 19 utakmica u doigravanju prošle sezone, Pozringis je odigrao svega sedam, a učinak ekipe je 6/1. Jedini poraz, sa Porzingisom u ekipi, doživjeli su protiv Miamija u drugoj utakmici prve runde.

Kao glavni konkurenti na Istočnoj konferenciji izdvajaju se Philadelphija koju predvodi Joel Embiid i pridošlica Paul George, zatim Miami Jimmyja Butlera, odnosno Indiana Tyresa Haliburtona, kao i Milwaukee Giannisa Antetokounmpa i Damiana Lillarda. Upravo bi ova sezona mogla dati odgovor na pitanje da li je vrijeme da Bucksi krenu u život bez grčkog košarkaša i trejduju ga te da franšiza krene od nule.

New York je prošle sezone završio na drugom mjestu na Istoku, a roster su poboljšali dovođenje Karl-Anthony Townsa kao i Mikala Bridgesa koji će sa Jalenom Brunsonom činiti fantastičnu trojku Knicksa i biti najveći konkurenti Celticsima u borbi za prvaka Istočne konferencije, a mnogi ih vide kao legitimnog kandidata za NBA prsten.

Zapadna konferencija

Na Zapadu najviše šansi za prvo mjesto se daju Oklahoma City Thunderu koji su prošle sezone s omjerom 57/25 završili regularni dio sezone na prvom mjestu. Odmah iza njih su i Denver Nuggetsi, Dallas Mavericksi, Minnesota Timberwolvesi kao i Phoenix Sunsi.

Najbolji strijelac NBA lige svih vremena LeBron James će u ovoj sezoni postati prvi igrač koji će u najjačoj ligi svijeta dijeliti parket sa sinom Bronnyjem. LeBronovi Lakersi prvi meč regularne sezone igraju u utorak na srijedu protiv Minnesote i bit će to idealna prilika da se vidi koliko će Jezeraši moći u ovoj sezoni.

Mnogi analitičari su mišljenja da Bronny nema kvalitet da bude u rosteru NBA lige te da nije LeBronov sin, sigurno ne bi dobio zagarantovan ugovor.

Denver Nuggetsi Nikole Jokića u sezonu ulaze pojačani Russellom Westbrookom i Darijom Šarićem, no pitanje je da li mogu da ponove uspjeh od prije dvije sezone kada su dominantno došli do titule prvaka NBA lige. S druge strane Dončićev Dallas je pojačan dolaskom jednog od najboljih šutera u historiji lige Klaya Thompsona i probat će biti bolji nego prošle sezone kada su ostvarili plasman u veliko NBA finale.

Anthony Edwards predvodi Minnesotu koja je ostala bez Karl-Anthony Townsa, ali su dobili Juliusa Randlea i Donte DiVincenza kao i pick na draftu sljedećeg ljeta, a u Wolvesima igra i bosanskohercegovački reprezentativac Luka Garza koji je u predsezoni pružao kvalitetne partije i očekuje se da će ove sezone dobiti više prostora u najjačoj ligi svijeta.

Ne smiju se zaboraviti ni Memphis Grizzliesi koje predvodi Ja Morant, jedna od najvećih zvijezda lige koji je imao nekoliko incidenata van terena zbog čega je skrenuo pažnju s partija na parketu. Morantu će pomagati Desmond Bane, Zach Edey koji bi mogao osvojiti nagradu za najboljeg novaliju te Marcus Smart kao i Jaren Jackson Jr.

Drugi naš reprezentativac Jusuf Nurkić će biti startni centar Phoenix Sunsa koji su prošlog ljeta oformili fantastičnu ekipu koja nije uspjela napraviti kvalitetan rezultat. Zadržao je Phoenix glavne igrače poput Bradleyja Beala, Kevina Duranta, Devina Bookera i našeg Jusufa Nurkića i bit će zanimljivo vidjeti kako će velika trojka funkcionisati na parketu ove sezone budući da su prethodnu okončali u prvom kolu doigravanja, a bolja je bila Minnesota s ubjedljivih 4:0.

Nisu ni Los Angeles Lakersi previše mijenjali ekipu, i dalje će se za sve pitati LeBron James i Anthony Davis, ali Jezerašima nedostaje pomoćnog osoblja s klupe. Vjerovatno će obezbijediti plasman u play off, ali teško mogu do 18. prstena namijenjenog za prvaka NBA lige.

Ko će biti MVP?

Što se tiče borbe za MVP-a regularnog dijela sezone, najviše šansi se daje Shai Gilgeousu-Alexanderu iz Oklahome te Luki Dončiću iz Dallasa, a ne treba zaboraviti ni fenomenalnog Nikolu Jokića koji je trenutno najbolji igrač svijeta.

Gilgeous-Alexander je prethodne sezone bio na prosjeku od 30.1 poena, 6.2 asistencija te 5.5 skokova u 75 odigranih utakmica dok je Dončić bio nešto bolji budući da je u 70 utakmica prosječno bilježio 33.9 poena, 9.8 asistencija i 9.2 skokova.

Na startu nove sezone se sastaju Boston - New York te Los Angeles Lakersi - Minnesota, a od značajnijih datuma izdvajamo 12. novembar kada počinje NBA Kup čijeg ćemo pobjednika dobiti 17. decembra. Bogat raspored nas očekuje za Božić kada su na rasporedu utakmice New York - San Antonio, Dallas - Minnesota, Boston - Philadelphia, Golden State - Los Angeles Lakers te Phoenix - Denver.

Dvije utakmice regularnog dijela sezone će biti odigrane u Parizu i to između San Antonija i Indiane, 23. i 25. januara dok će u Mexico Cityju snage odmjeriti Miami i Washington 2. novembra.

Franšize mogu trejdovati svoje igrače sve do 6. februara, a All Star vikend će biti održan u San Franciscu od 14. do 16. februara. Regularni dio sezone završava 13. aprila, a u doigravanje će se plasirati najboljih šest timova iz Istočne i Zapadne konferencije dok će ekipe od sedmog do desetog mjesta igrati na play in turniru gdje ćemo dobiti preostala dva učesnika doigravanja u obje konferencije.

Play in turnir je na rasporedu od 15. do 18. aprila dok će NBA play off početi dan poslije, dakle 19. aprila. Konferencijska polufinala su na rasporedu 5. i 6. maja, a serija velikog NBA finala će početi 5. juna.