Još jedno odličje u nizu
564

Lejla Njemčević osvojila historijsku srebrnu medalju za BiH na Evropskom prvenstvu u Danskoj

D. B.
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević ovog vikenda je vozila utrku Evropskog prvenstva u Danskoj, gdje je osvojila srebrnu medalju. To je ujedno prva medalja na EP u historiji bh. biciklizma.

Nakon što je u julu osigurala 21. titulu prvakinje BiH, a potom i drugo mjesto na kultnoj utrci Cykelvasan u Švedskoj 10. augusta, Njemčević je imala sjajan nastup i na Evropskom prvenstvu u danskom Viborgu.

Ona je nakon pređenih 85 kilometara i savladanog visinskog uspona od 1.500 metara kao drugoplasirana stigla na cilj i tako osvojila srebrnu evropsku medalju ispred Italijanke Claudije Peretti, dok je zlato pripalo Rosi van Doorn iz Nizozemske.

"Lejla je medalju osvojila u nevjerovatnom šprintu u finišu utrke za manje od dužine bicikla. Ovaj historijski rezultat za BiH je ostvarila na kratkoj stazi bez dugih uspona, koja joj nije odgovarala, ali je pametnom i iskusnom vožnjom stigla do srebra. Suze, znoj, odricanje i disciplina su se isplatili", izjavio je trener Amar Njemčević nakon utrke.

Nakon ove utrke, Lejlu očekuje i posljednja utrka Svjetskog kupa za ovu sezonu, koja će se održati u SAD-u i odlučit će ukupnu pobjednicu Svjetske serije.

Ulogu liderke upravo ima Njemčević s prednošću od 40 bodova u odnosu na drugoplasiranu Veru Looser.