Prilika za historiju
138

Lejla Njemčević u Lake Placidu brani titulu ukupne pobjednice Svjetskog kupa

D. B.
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević i viceprvakinja Evrope u nedjelju nastupa na posljednjem Svjetskom kupu u maraton disciplini, koji se održava u Lake Placidu, gradu u kojem su se u prošlosti dva puta održale zimske Olimpijske igre.

Naša takmičarka je trenutno liderka serije s 40 bodova ispred drugoplasirane Vere Losser, a posljednja serija Svjetskog kupa u SAD-u će odlučiti ukupnu pobjednicu, odnosno kome će pripasti prestižni pehar osvajačice Svjetske serije.

Njemčević je aktuelna osvajačica iz protekle sezone te u svojoj karijeri je dva puta osvajala titulu ukupne pobjednice Svjetske serije, odnosno u 2022. i 2023. godini. Zahvaljujući tome je trenutno u društvu Blaže Pintarić iz Slovenije i Bigham Sally iz Velike Britanije. koje su također u svojoj karijeri po dva puta osvajale titulu ukupne pobjednice Svjetske serije. Naša takmičarka ima priliku da se u nedjelju upiše u historiju svjetskog biciklizma i postane prva takmičarka koja je tri puta osvajala Svjetsku seriju.

Staza je ravničarskog zemljanog profila sa kratkim brdima dužine 100 kilometara sa 2.100 metara visinskog uspona pa takmičarke očekuje teška i taktička utrka.

"Osjećam se spremno i motivisano pred posljednju utrku u sezoni. Ulozi su veliki i sigurno je da će svi pratiti borbu za prvo mjesto ukupnog poretka Svjetske serije između Vere Losser i mene. Utrku startam sa majicom liderke serije i zasigurno da ću dati sve od sebe da ja budem ta koja će na kraju podići pehar ukupne pobjednice“, rekla je Njemčević.

Utrka je na rasporedu u nedjelju u 13:45 sati po centralnom evropskom vremenu.