Red Bull Cliff Diving
35

Lichtenstein ostvario prvu pobjedu i zadržao vodstvo u poretku, slavila i nezaustavljiva Iffland

D. B.
Peta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetske serije održana je u Oslu u Norveškoj, a pobjede su upisali Amerikanac James Lichtenstein i Australka Rhiannan Iffland.

Lichtenstein je ove sezone konstantno u sjajnoj formi te se popeo na podijum nakon svake dosad održane stanice, a zahvaljujući tome je i napravio iznenađenje te zauzeo lidersku poziciju u ukupnom poretku muške konkurencije. Učinio je to bez ijedne pobjede, ali je u Oslu s platforme visoke 27 metara maestralno skakao i zasluženo ostvario svoj prvi trijumf u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji. Iza sebe je ostavio rivale Aidana Heslopa (Velika Britanija) i Constantina Popovicija (Rumunija), koji su završili na drugom i trećem mjestu. Amerikanac je tako "zapečatio" svoj status veoma ozbiljnog kandidata za osvajanje titule, odnosno trofeja kralja Kahekilija.

"Nevjerovatno! Sanjao sam o ovome otkako sam saznao za Red Bull Cliff Diving prije 11 godina. Ostvariti svoj san je....zaista to ne mogu opisati riječima. Oduševljen sam", izjavio je 29-godišnji Lichtenstein, koji je znao da mu je pobjeda u skokovima s platforme duge rekordnih 30 i visoke 27 metara imperativ kako bi zadržao lidersku poziciju u ukupnom poretku.

Još uvijek aktuelni šampion Popovici je "zakazao" u trećoj rundi, tako da je bilo jasno da će se za pobjedu u posljednjoj rundi boriti Lichtenstein i Heslop, a na kraju je sudije više impresionirao Amerikanac i zasluženo slavio sa 6,60 bodova više od Britanca. Sada Lichtenstein ima šest bodova prednosti od Heslopa u ukupnom poretku, dok Popovici zaostaje dodatna dva boda.

Meksikanac Jonathan Paredes, kojem je tijesno izmakao drugi podijum u sezoni za svega 0,15 bodova, može se tješiti osvojenim bonus bodom u prvenstvu, koji je dobio za najbolji skok u Oslu izveden u trećoj rundi.

U ženskoj konkurenciji je svoju dominaciju nastavila fenomenalna Rhiannan Iffland, koja je upisala još jednu pobjedu. Nakon tri runde je zaostajala za Molly Carlson, ali nije pokazivala znakove nervoze te je za posljednji skok dobila tri osmice od sudija, dok je Kanađanka ipak popustila pod pritiskom. Prilikom skokova s platforme visoke 21 metar postavljene na zgradi Opere u Oslu, nezaustavljivu Australku nije omeo ni vjetar koji je pravio probleme svim učesnicima. Novim trijumfom je Iffland povećala svoje vodstvo nad Carlson, koja je u Norveškoj bila druga. Australka je dobila i dodatni bod u prvenstvu za najbolji skok te sada u ukupnom poretku ima 24 boda više od kanadske predstavnice i sve je bliže svojoj osmoj tituli. Do kraja sezone su ostale još tri stanice.

"Zaista sam željela ostvariti dobar rezultat ovdje prije posljednje tri stanice u sezoni. Ovo je sport u kojem ništa nije gotovo do posljednjeg trenutka i zaista mislim da će borba trajati do samog kraja", rekla je Iffland, koja očigledno ništa ne shvata olako.

Italijanka Elisa Cosetti, koja je na otvaranju sezone u maju u Atini osvojila četvrto mjesto i ostvarila svoj najbolji rezultat u karijeri, konačno se našla na podijumu iz 11. pokušaja. Ginni van Katwijk iz Nizozemske nastavila je dobru formu te je nakon svog prvog podijuma ostvarenog u Sjevernoj Irskoj sada u Oslu bila peta i tako se pomjerila na treće mjesto u ukupnom poretku.

Kraj sezone se brzo bliži, ali ipak ima malo vremena da se najbolji skakači i skakačice svijeta odmore i fokusiraju prije nastupa u Kanadi za dvije sedmice. Ovo je prvi dolazak Red Bull Cliff Diving Svjetske serije u ovu zemlju, tako da će se 25. augusta u Montrealu nastaviti borba za titule.