Premiership
396

Liverpoolu pripao derbi Engleske: Sjajni Shaqiri srušio United na Anfieldu

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola pobijedili su na Anfieldu u okviru 17. kola Premiershipa ekipu Manchester Uniteda rezultatom 3:1.

Liverpool je pobjedom u derbiju Engleske potvrdio odličnu formu upisavši šestu uzastopnu pobjedu u Premiershipu, dok je United nastavio pružati promjenjive partije nakon remija s Arsenalom i pobjede nad Fulhamom.

Žestoko je krenuo današnji meč i već u četvrtoj minuti poništen je gol Lukakua zbog ofsajda, a dobru priliku s druge strane propustio je Fabinho.

Sredinom prvog poluvremena domaći su poveli. Bila je to sjajna akcija nakon što je Fabinho uputio idealnu dubinsku loptu, koju je pokupio Mane i rutinski savladao De Geu za 1:0.

Lovren je četiri minute kasnije mogao udvostručiti prednost Liverpoola, ali je bio neprecizan, a ubrzo je stigla i kazna. Lingard je postigao gol nakon katastrofalne greške golmana Alissona i 1:1 je bio rezultat prvog poluvremena.

Liverpool je u nastavku krenuo po novo vodstvo, a vrlo blizu tome bio je u 53. minuti kada je De Gea sjajno odbranio udarac Firmina.

Ipak, spasa mu nije bilo u 73. minuti. Shaqiri je dobro ispratio odbijenu loptu i potom je zakucao u mrežu za veliko slavlje domaćih navijača.

Sjajni Shaqiri se na tome nije zaustavio jer je deset minuta prije kraja utakmice na asistenciju Salaha postavio konačnih 3:1.

Liverpool se vratio na lidersku poziciju Premiershipa s jednim bodom više od drugoplasiranog Manchester Cityja, dok je United ostao na šestom mjestu.

Tabela: