sport
0

Muhamed Bešić posjetio udruženje Emmaus iz Doboj Istoka

Klix.ba
Nogometni reprezentativac BiH i član mađarskog Ferencvaroša Muhamed Bešić boravio je u utorak u posjeti Udruženju "Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" iz Doboj Istoka.

Povod za posjetu bio je uspješan nastup malonogometne reprezentacije beskućnika BiH na nedavno završenom EP beskućnika u Minhenu, gdje se reprezentacija BiH, čiji je formalni osnivač i nosilac projekta MFS - Emmaus, okitila titulom viceprvaka Starog kontinenta.

Osim toga, mladi Bešić se upoznao i sa ostalim projektima koje realizuje ovo Udruženje, te je tom prilikom posjetio MFS - Emmausov Prihvatni centar "Duje" u kojem je zaštitu i krov nad glavom našlo 403 (četiristotine i tri) korisnika/štićenika različitih socio-zdravstvenih patologija.

Na kraju ovog dvoiposatnog druženja mladi Bešić je potpisao i Sporazum o saradnji sa MFS-Emmaus-om, čime je postao i njegov prvi ambasador.

"Nikad se do danas nisam susreo sa ovakvim Centrom kakav je Prihvatni centar 'Duje' i moram reći da mi je susret sa ovim ljudima i njihovim problemima zbog kojih su ovdje gdje jesu vratio jedan pozitivniji pogled na život i spustio me na zemlju. Oduševljen sam radom MFS - Emmausa i brigom koju njegovi uposlenici pružaju najugroženijim kategorijama našeg društva, posebno prema djeci i starima. Od danas sam zahvalniji Bogu na svome zdravlju i onome što imam, a u budućnosti ću biti od onih koji će podržavati rad MFS - Emmausa i ovisno o mojim mogućnostima i njihovim potrebama pomagati njihove projekte. U prilog ovoj mojoj tvrdnji ide i činjenica da sam danas potpisao i Sporazum o saradnji sa njima, te tako postao njihov ambasador i ,prije svega, prijatelj", istakao je Bešić.

Domaćin Bešiću ispred MFS - Emmausa je bio Elmedin Škrebo, kordinator projekta i selektor reprezentacije beskućnika BiH, koji je iskazao veliku zahvalnost za posjetu Bešića te dodao: "Posjeta Muhameda našem Udruženju je priznanje za naš rad kako na projektu reprezentacije beskućnika tako i drugim projektima kojima smo na usluzi najugroženijim čanovima našeg društva. Ovo je prva posjeta jedne sportske ličnosti našem Udruženju i drago nam je da smo je ozvaničili potpisanim Sporazumom o saradnji. Naše Udruženje ima mnoštvo prijatelja, ali me posebno raduje kada su to mlade osobe kakva je Muhamed. Nema sumnje da će Muhamed u budućnosti izrasti u jednu veliku ljudsku gromadu, što dokazuje i njegov interes za problem njegovih sugrađana. To će ga svakako postaći da lakše savlada poteškoće na koje i sam bude nailazio u svojoj karijeri".

Sa Bešićem je u društvu stigao i Abdulah Ibraković, bh. trener koji je prošle godine podržao put reprezentacije beskućnika BiH na SP u Meksiko.