"Ljudska prava"
246

Njemački igrači također poslali jasnu poruku zbog nevinih žrtava u Kataru

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nogometaši Njemačke uoči utakmice protiv Islanda u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine pružili su podrškama žrtvama nehumanih uslova za rad i opstanak u ovoj državi.
Oni su na teren izašli u crnim majicama, na svakoj je pisalo po jedno slovo, a kada su stali jedan pored drugog mogla se vidjeti jasna poruka "ljudska prava".
Ranije su se na sličan čin odlučili nogometaši Norveške koji su na zagrijavanju i uoči same utakmice protiv Gibraltara nosili majice sa sličnim porukama, a očigledno da je svijest o žrtvama u Kataru posljednjih mjeseci postala sve veća u svijetu.

Podsjećamo, ovakve poruke dolaze nakon što je britanski Guardian objavio porazne brojke o smrti više od 6.500 migrantskih radnika na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Oni su naveli da je više od 6.500 migrantskih radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke i ostalih zemalja preminulo u Kataru od kada je ova zemlja prije 10 godina dobila organizaciju Svjetskog prvenstva, a iako se i ranije upozoravalo na opasnost o kolateralnoj ljudskoj šteti, tamošnje vlasti nisu previše marile za upozorenja.