Žestoke sankcije
34

Abramovič ponovo na udaru, na Kanalskim otocima zamrznuta mu imovina od 6,5 milijardi eura

D. P.
Ostrvo Jersey (Foto: Twitter)
Ostrvo Jersey (Foto: Twitter)
Nakon što je zaplijenjena vila Romana Abramoviča na jugu Francuske, ruskog milijardera pogodile su nove sankcije na Kanalskim otocima.
Lokalna policija Jerseya, najvećeg otoka u nizu Kanalskih ostrva koja se nalaze u prostoru kanalu Lamanš, jučer je zaplijenila imovinu Romana Abramoviča u vrijednosti od 5,4 milijarde funti, odnosno 6,5 milijardi eura.

To je posljednji udar za ruskog oligarha nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Abramoviča su opisali kao "prokremljskog oligarha" i zbog toga mu uveli nove sankcije.

Također, lokalna policija je pretražila i prostorije za koje se sumnja da su povezane s Abramovičem na ovom ooku.

Odluka o zamrzavanju imovine donesena je 12. aprila. Inače, otok Jersey nije dio Velike Britanije, ali je krunski posjed britanske kraljevske kuće. Osim najveća dva Kanalska ostrva (Jersey i Guernsey) isti status ima i ostrvo Man.

Podsjetimo, francuske vlasti jučer su zaplijenile vilu Romana Abramoviča na jugu Francuske, koja je ranije kao dvorac pripadala vojvodi i vojvotkinji od Windsora. Château de la Croë nalazi se na jednom od najprestižnijih dijelova Francuske rivijere – Cap d'Antibes – a lokalni agenti za nekretnine procjenjuju da vrijedi oko 90 miliona funti.