Rolerkoster emocija
503

Albanija u 95. minuti šokirala Hrvatsku i izvukla veliki bod protiv Vatrenih

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Hrvatska i Albanija podijelili su bodove u Hamburgu u drugom kolu Evropskog prvenstva odigravši neriješeno 2:2 te su se tako obje ekipe udaljile od plasmana u osminu finala Eura.
Iako je Hrvatska imala daleko veći posjed lopte u prvom poluvremenu, izabranici Zlatka Dalića nisu uspjeli stvoriti niti jednu ozbiljnu priliku. S druge strane, Albanija je bila dosta konkretnija i opasnija, a već u 11. minuti su došli u vodstvo kada je Laci odličnim udarcem glavom zatresao mrežu iza Livakovića nakon ubacivanja Asanija.

Mogla je poslije toga Albanija u još dva navrata udvostručiti vodstvo, ali je Livaković oba puta spasio Hrvate. Prvo je sjajno odbranio udarac Asllanija u 31. minuti, a potom i šut Manaj glavom u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Krenula je Hrvatska žestoko u nastavku utakmice i već nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu zaprijetio je Sučić, ali je Strakosha bio oprezan. Bitan detalj utakmice dogodio se u 69. minuti kada je Dalić umjesto Petkovića uveo Budumira koji je odigrao važnu ulogu za preokret. Hrvatska prvo do izjednačenja dolazi u 74. minuti kada su izveli sjajnu akciju. Na kraju je rezervista Budimir asistirao Kramariću koji pogađa za izjednačenje.

Samo dvije minute kasnije potpuni preokret. Ponovo je Hrvatska dobro kombinovala, Budimir se izborio za loptu i uposlio Sučića koji odmah šutira. Lopta se potom odbila od nesretnog Gjasule i završila u mrežu iza golmana Albanije. Ipak, u petoj minuti sudijske nadoknade Gjasula se iskupio za autogol i postigao pogodak za konačnih 2:2.

Hrvatska i Albanija sada dijele treće mjesto grupe B sa po jednim bodom, dok će dvije prvoplasirane ekipe Španije i Italije (koje imaju po tri boda) svoj međusobni meč drugog kola odigrati sutra u 21:00 sat.

Grupnu fazu Hrvatska će okončati utakmicom trećeg kola protiv Italije koja je na rasporedu u ponedjeljak u 21:00 sat, a u isto vrijeme igrat će se i susret Albanije i Španije.

Rezultat i strijelci:

Hrvatska - Albanija 2:2 (Kramarić 74', Gjasula ag. 76' - Laci 11', Gjasula 90+5')

Tabela: