Kup BiH
106

Alen Avdić: Motiv, borba i hrabrost vode Sarajevo do dobrog rezultata protiv Širokog

Piše: Edin Isanović
Alen Avdić
Alen Avdić
Alen Avdić je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo, a karijeru je i okončao na Koševu. S Bordo timom je osvojio tri Kupa BiH, a njegov bivši klub u srijedu igra prvu utakmicu finala najmasovnijeg takmičenja. Nekadašnji napadač vjeruje da će trofej ponovo završiti u rukama Divova.

Sarajevu na noge stiže Široki Brijeg i bit će to repriza finala iz 2005. godine. Upravo tada je Avdić sa dvije asistencije omogućio timu s Koševa da osvoji trofej. Alen je u bordo dresu davao više od maksimuma, stoga je u igračkoj karijeri bio omiljen kod navijača.

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam o kojem nema spora – rezultat. Pred koševski dvoboj naglasio je kako vjeruje u trijumf izabranika Mehmeda Janjoša.

''Optimista sam pred okršaj Sarajeva sa Širokim Brijegom. Volio bih da pobijedimo 5:0, ali je to nerealno. Moja je želja da slavimo trijumf bez primljenog pogotka. Možda bi 2:0 bilo idealno. U svojoj karijeri igrao sam mnogo ovakvih utakmica i mislim da je za Bordo tim izuzetno važno da ne prime pogodak. Premda se ne čini tako, ali je nekada i rezultat 0:0 prihvatljiv. U gostima Sarajevo igra otvorenog garda'', kazao je nekadašnji reprezentativac BiH i bivši prvotimac Sarajeva za Klix.ba.

Kojeg igrača podrži koševski istok, taj će uspjeti u karijeri

Avdić je obrazložio zbog čega smatra da koševski tim igra bolje na gostujućim terenima.

''Koševski istok ima zahtjevnu publiku i nekada znaju dobaciti igračima. Ipak, tim navijačima ne treba ništa zamjeriti, oni istinski iz srca vole klub i žele mu sve najbolje. No, igrači koji nisu odrasli od malih nogu u timu s Koševa ne mogu to shvatiti i to im 'veže noge'. To najbolje razumiju Janjoš, Švrakić i Repuh u stručnom štabu i nogometaš Samir Radovac. Oni su cijeli život tu. Neka se niko ne naljuti, ali aktuelna generacija Sarajeva nije navikla na taj pritisak koji se stvara na Koševu. No, trebaju znati jedno - kojeg igrača podrži koševski istok, taj će uspjeti u karijeri'', rekao je naš sagovornik.

Nekadašnja udarna igla tima s Koševa smatra kako svaki nogometaš koji nosi dres FK Sarajevo mora znati da igra za najveći klub u državi i da se u svakoj sezoni klub treba boriti za trofej.

''Svi igrači u bordo dresovima trebaju znati da navijači od njih očekuju da igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti, da ne smije biti izgubljene lopte na terenu, da se bore za svaki aut i da uvijek imaju glad za pobjedama. Može se i izgubiti, ali ne bez borbe. Sada igraju za trofej, a motiv, borba, hrabrost i podrška s tribina vode Sarajevo do dobrog rezultata protiv Širokog. Uostalom, igra se za pehar, zar treba veći motiv?'', naglašava bivša devetka Bordo tima.

Asistent kod oba gola prije 12 godina

Sarajevo je jedini bh. klub koji trenutno ima mogućnost da osvoji oba trofeja. Sada su pogledi uprti u finale Kupa BiH. Borit će se za šesti trofej u najmasovnijem takmičenju. Prije 12 godina isti rivali su odmjerili snage u završnici, a Sarajevo je u dvomeču bilo uspješnije. Na Pecari su slavili 1:0, a na Koševu je bilo 1:1. Upravo je Avdić dva puta asistirao Emiru Obući.

''To se pamti, to se ne zaboravlja. Svi smo živjeli za klub i mislim da je pritisak bio veći nego danas. Bili smo gladni, ne samo trofeja, nego i golova. Sjećam se da smo pred okršaj na Pecari izašli na teren i naglasili - 'Idemo pokušati pobijediti'. Možda je u tom trenutku Široki imao i kvalitetniju ekipu, ali smo uspjeli slaviti 1:0. Glavom sam spustio jednu loptu za Obuću koji je pogodio mrežu Širokog. To je i do danas jedina pobjeda Sarajeva na Pecari. Borili smo se za svaku loptu, dali smo sve od sebe i na kraju smo uspjeli. U uzvratu smo imali vodstvo od 1:0. Ponovo sam asistirao Emiru, a potom nismo iskoristili dva zicera i Široki je to kaznio, pogodili su za 1:1. Utakmica je do kraja bila dramatična, a ja sam dobio i crveni karton. Na kraju smo dotakli vrh i sreći nije bilo kraja'', kazao Avdić.

Dodao je kako je u njegovoj generaciji svaka utakmica bila presudna.

''U moje vrijeme sve utakmice bile su derbi. Djelovali smo kao porodica, a u svakoj utakmici igrali smo sa željom da budemo bolji i ostvarimo uspjeh. Od pionira su nas učili šta znači nositi dres FK Sarajevo i to je ostalo usađeno u nama. Volio bih da aktuelna generacija osvoji oba trofeja, ali je želja da bar jedan stigne u koševske vitrine. Žao mi je što se Sarajevo od dolaska Vincenta Tana nije izdiglo u BiH kao Dinamo u Hrvatskoj. Vjerujem da bi bolji rezultati bili da su u klubu u to vrijeme bili bivši igrači kluba Varešanović, Repuh, Muzurović, Pašić... Malo cijenimo zaslužne i starije, bez obzira na to što su puno dali'', zaključio je Avdić.