Dogovor na vidiku
54

Arsenal pronašao "kotač" koji nedostaje za titulu, Edu otputovao u Španiju po evropskog prvaka

D. P.
Merino (u sredini) mijenja Olma na euru (Foto: EPA-EFE)
Merino (u sredini) mijenja Olma na euru (Foto: EPA-EFE)
Arsenalov direktor Edu otputovao je u Španiju kako bi finalizirao dovođenje najvažnijeg ljetošnjeg pojačanja londonskog kluba, Sociedadovog Mikela Merina.

Činilo se da će Mikel Merino već nakon okončanja Evropskog prvenstva, na kojem je postao šampion sa svojom Španijom, preći u Arsenal. Odmah je dogovorio lične uvjete s klubom, a činilo se i da su dva kluba postigla dogovor o otkupnoj cijeni.

No, sve je zaustavljeno i nekoliko sedmica ništa nije napredovalo u pregovorima, da bi Brazilac Edu danas u svojstvu klupskog direktora otputovao u Baskiju kako bi finalizirao dogovore.

Dogovor je na vidiku i vrlo malo dijeli Mikela Merina od potpisa za Arsenal. Navodno, Topnici će ga platiti oko 30 miliona eura, što i nije neka cijena, ali je Real Sociedad primoran prodati ga jer je ušao u posljednju godinu ugovora i mogao bi uskoro otići besplatno.

Zanimljivo, Mikel Merino je početkom ljeta odbio transfer u Atletico Madrid jer želi u englesku Premier ligu, gdje je već igrao u dresu Newcastlea koji ga je 2018. godine prodao Real Sociedadu.

Merino igra na poziciji centralnog veznjaka, a snalazi se i na poziciji defanzivnog igrača u sredini terena. To je upravo ono što Arsenalu treba, a engleski mediji navode da je Španac posljednji "kotač" za stvaranje šampionskog tima Topnika. Mikel Arteta bi ga trebao koristiti u paru s Declanom Riceom.