Povratak u Premier ligu
116

Asmir Begović potpisao za Everton

D. B.
Iskusni bh. golman i nekadašnji reprezentativac BiH Asmir Begović potpisao je ugovor s engleskim premijerligašem Evertonom.

Ono što se najavljivalo proteklih dana, danas je dobilo zvaničnu potvrdu. Begović se vratio u Everton te je potpisao ugovor na jednu sezonu, odnosno do kraja juna 2025. godine.

Tridesetsedmogodšnji golman će tako donijeti dosta iskustva ekipi menadžera Seana Dychea te će imati ulogu rezerve za prvog čuvara mreže i engleskog reprezentativca Jordana Pickforda. Prethodno je popularni Bega nastupao u Championshipu za Queens Park Rangerse.

Ovo je druga Asmirova "epizoda" u Evertonu, jer je već bio u ovom klubu između 2021. i 2023. godine. Debitovao je u augustu 2021. godine u pobjedi nad Huddersfield Townom rezultatom 2:1 u okviru Carabao Cupa.

"Everton ostavlja dubok trag na čovjeka. Riječ je o zaista posebnom klubu s fantastičnim navijačima, u dobrim sam odnosima s ljudima ovdje. S obzirom na značajnu proteklu sezonu, lijepo se vratiti u klub. Radujem se radu s ostalim golmanima, Jordan je moj prijatelj već tri godine i zaista ga poštujem. Joao Virginia, Harry Tyrer, Billy Crellin i naš trener Billy Mercer su sjajna grupa. Način na koji motivišemo jedan drugog svakog dana izvlači najbolje iz nas na utakmicama. Želim postaviti nove standarde, biti profesionalac svakog dana i prenositi svoje iskustvo. Jedva čekam da pomognem klubu na bilo koji način", izjavio je Begović nakon potpisa ugovora.

On je u prošlosti bio član Bournemoutha, Milana, Qarabaga, Chelseaja, Stoke Cityja, Portsmoutha, Ipswicha, Yeovil Towna, Macclesfielda i La Louvierea.