Posljednje kolo
24

Evropska liga / Astana, Ludogorec, AEK, Lokomotiv i Kopenhagen prošli u šesnaestinu finala

Piše: K. H.
Basaksehir - Braga (Foto: EPA-EFE)
U terminu od 19:00 sati odigrano je 12 utakmica Evropske lige, a iz grupa A, B, C, D, E i F poznati su klubovi koji idu u šesnaestinu finala.

Ekipa Hoffenheima na domaćem terenu remizirala je protiv Ludogoretsa, a rezultat na kraju meča glasio je 1:1. Ermin Bičakić odigrao je svih 90 minuta za tim iz Njemačke, a u 28. minuti dobio je žuti karton.

Everton je s rezervnim timom upisao pobjedu na gostovanju kod Apollona, a tim s Goodison Parka već u 27. minuti imao je dva pogotka prednosti. Prvo je Lookman u 21. minuti postigao gol za 1:0, a isti igrač šest minuta kasnije postiže svoj drugi pogodak. Konačnih 3:0 postavio je Vlašić pred sam kraj susreta. Muhamed Bešić odigrao je čitav meč za Karamele.

Prolazak u šesnaestinu finala Evropske lige osigurala je i ekipa grčkog AEK-a koja je zahvaljujući remiju bez pogodaka protiv Austrije u Beču prošla u sljedeću fazu. Svih 90. minuta u redovima gostujuće ekipe odigrao je Ognjen Vranješ.

Ekipa Astane slavila je na gostujućem terenu protiv Slavije iz Praga minimalnim rezultatom 1:0, a ključni trenutak desio se u 38. minuti kada je bh. internacionalac Marin Aničić postigao pogodak i svojoj ekipi donio pobjedu i prolaz u šesnaestinu finala.

Edin Višća postigao je pogodak u pobjedi Bašakšehira na domaćem terenu protiv Brage rezultatom 2:1. Bivši nogometaš Željezničara doveo je svoju ekipu u vodstvo u 10. minuti lijepim pogotkom nakon centaršuta s lijeve strane, ali su gosti u 55. minuti preko Silve stigli do poravnanja. Ipak, pobjedu domaćoj ekipi donio je Emre Belezoglu u 77. minuti s bijele tačke.

Ekipa Rijeke završila je takmičenje u Evropskoj ligi domaćom pobjedom protiv velikog Milana, a pogotke za veliko slavlje domaćih navijača postigli su Puljić u sedmoj i Gavranović u 47. minuti na asistenciju Zorana Kvržića.

Dynamo Kiev upisao je pobjedu na domaćem terenu protiv Partizana, a već u 31. minuti bilo je jasno da gosti iz Beograda u ovom meču neće osigurati prvo mjesto na tabeli. U pometnuoj minuti tim iz Ukrajine imao je prednost od 3:0, a pogotke su postigli Morozyuk i Morales koji je postigao dva pogotka.

Partizan se pokušao vratiti u meč kada Jevtović postiže gol s bijele tačke u četvrtoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, ali je tačku na i stavio Morales koji je kompletirao hat-trick u 76. minuti.

Grupa A

Slavia Prag - Astana 0:1 Villarreal - Maccabi 0:1

Tabela:

Grupa B

Dynamo Kiev - Partizan 4:1 Young Boys - Skenderbeu 2:1

Tabela:

Grupa C

Bašakšehir - Braga 2:1 Hoffenheim - Ludogorets 1:1

Tabela:

Grupa D:

Rijeka - Milan 2:0 Austia - AEK 0:0

Tabela:

Grupa E

Atalanta - Lyon 1:0 Apollon - Everton 0:3

Tabela:

Grupa F

Zlin - Lokomotiv Moskva 0:2 Kopenhagen - Seriff 2:0

Tabela: